Bryllupsvin – Hvor meget vin og hvilken til brylluppet?

For de fleste gælder det, at du kun gifter dig én gang, og det gør dagen helt speciel. Derfor kan det godt betale sig at ofre lidt mere på, at gøre middagen ekstra god. Men hvilke vin skal der til for at løfte bryllupsmåltidet?

Der er mange udgifter, når du skal takke ja til at dele resten af livet med den eneste ene. Både ceremonien, festen og ikke mindst måltidet skal være uforglemmeligt.

Derfor bliver bryllupsvinen også en af de større udgifter, da den helt rette vin kan løfte en menu til helt nye højder.

I ønsker ikke at byde jeres gæster på dårlig vin. Det skal faktisk helst være sådan, at vinen er så god, at gæster glemmer den. Det vil jo betyde, at de har drukket store mængder.

Men det der er vigtigt, når det kommer til vinen, er at den passer til maden, som I serverer. En vin kan godt være rigtig god, men oplevelsen bliver helt speciel, når den også passer perfekt til menuen.

Uanset om I skal på vinjagt selv, eller om lokationen i holder festarrangementet sørger for vinkortet, så er det en god idé at lytte til vinkyndige personer.

Det kan være en dygtig vinkender fra en lokal vinforretning, eller det kan være den vinkyndige person, der strikker jeres festmåltid sammen.

Vin der løfter festmåltidet

Brylluppets vigtigste valg af vin er dem, som i vælger til maden. Ja, det er i flertal. Oftest vil du nemlig servere tre retter til de fremmødte gæster – forret, hovedret og dessert.

Og nej, det er ikke en god idé at servere den samme vin til alle retterne, da de tilbyder forskellige smage og derfor tørster efter forskellige vinserveringer.

Når det kommer til valget af den specifikke vin, så findes der ikke et facit. Det er der flere årsager til. Først og fremmest afhænger det meget af, hvilke retter I vælger at sætte på menukortet.

Det populære valg er dog, at du vælger en hvidvin til forretten, en rødvin til hovedretten og en dessertvin til den søde dessert.

I nogle tilfælde vælger brudeparret, at der skal serveres en lille ret mellem forretten og hovedretten. Hvilken vin serverer man så til denne? Igen afhænger det af retten.

Tænker du på budgettet, så kan det være en fordel at vælge en lille ret, hvor samme vintype passer godt til. Det kan evt. være fisk, hvis du har valgt en hvidvin til forretten.

Det er nemlig ufatteligt vigtigt, at vinen passer til de smagsindtryk, der findes på tallerkenen. Det kan i sidste ende tage festmåltidet til nye højder, og give gæsterne noget at snakke om i lang tid.

Opgaven er dog ikke nem. Det er klart, at når du inviterer en del gæster, så er der mange forskellige smagsløg, der skal imødekommes. Det er ærgerligt, at du vælger vin, som kun halvdelen vil nyde.

Nogle gange er det derfor en god idé at vælge det sikre valg, men husk det jo altid er op til dig, hvad der skal på bordet, og hvad du vil nyde mest til din fest.

Det kan også være en mulighed at tage årstiden med i dine overvejelser, når du skal vælge vin. Der kan være forskel på, hvad gæster foretrækker om sommer og om vinteren blandt andet.

Er det monstervarmt ligesom sidste sommer, så er en forfriskende og let vin mere tiltrækkende at drikke, end når vinterens kulde er over os.

Hvor meget vin til brylluppet?

Efter vores erfaringer underestimerer man altid, hvor meget gæsterne typisk drikker af vin til et bryllup. Det er altid ærgerligt at havde for lidt vin til festen.

Så meget vin skal du købe
Der bliver typisk drukket 2 flasker vin pr. gæst:

  • Velkomstdrik: 1 glas pr. gæst
  • Vin til forretten: 2 glas pr. gæst
  • Vin til hovedretten: 4 glas pr. gæst
  • Vin til desserten: 2 glas pr. gæst
  • Vin til kaffen: 1 glas pr. gæst

Hvidvin og rosévin til maden

Som sagt går hvidvin oftest godt til forretten, men også rosévin falder typisk i god jord hos festgæsterne. Grunden til, at det spiller godt til forretten, er fordi forretten typisk består af fisk, skaldyr eller lyst kød.

Her vil hvidvin og rosévin være en forfriskende mundfuld til den lette mad.

Eksempler på, hvad hvidvinen går godt til:

En chardonnay-vin gør et godt indtryk på især østers, kyllingeretter samt gris. I forbindelse med forretten vil det derfor oftest være et valg til skaldyr. Denne vintype går også godt til ost, hvis I vælger at servere ostebord som dessert.

En anden vin, der går godt med skaldyr, er en Sauvignon Blanc.Her er det alt fra østers, rejer og hummer til grillet fisk, som står øverst på denne vintypes menukort.

Riesling er også en hvidvin, der kan anbefales til din bryllupsmenu. Især en tør Riesling gør sig bemærket i samspil med rejer, krabbe, hummer, grillet fisk og fjerkræ.

Eksempler på, hvad rosévinen går godt til:

Vælger du at servere salat eller kolde grøntsager i form af asparges, grillet peberfrugt eller squash, så er rosévin en god medspiller. Rosévin går også rigtig godt med kød som laks, rejer, kalv, skinke og kylling.

En rosévin som Pinot Noir er især et godt valg til salater, fisk og skaldyr, mens en Zinfandel går rigtig godt til mere krydret mad, pasta og risretter.

Rosévin går også godt sammen med friske jordbær, hvis du serverer det enten som velkomstsnack eller dessert.

Rødvin til maden

Når du begynder at lede efter rødvin til hovedretten, så kan det sagtens virke helt uoverskueligt. Udvalget kan tage pusten fra dig, men det handler om at holde tungen lige i munden.

Det er ekstremt vigtigt at fokusere på de smage, som I serverer på tallerkenen, og derefter finde en rødvin, der er en medspiller og ikke en modspiller. Her er et par eksempler til, hvilke vine i kan gå efter.

Eksempler på, hvad rødvinen går godt til:

Serveres der rødt kød, lam eller vildt kød, så går en Cabernet Sauvignoni godt spænd med retten. Går du i stedet en anden vej og serverer and, oksekød, gris eller pastaretter, så kan du med fordel kigge efter en Merlot. 

To andre gode druer, som du kan kigge efter på det uoverskuelige vinmarked er Zinfandel og Pinot Noir.

En Zinfandel er fyldig og går rigtig godt sammen med rødt øksekød eller vildt såsom kronhjort, vildsvin eller fasan. Den går også supergodt sammen med pastaretter eller fjerkræ som kalkun.

Pinot Noir-druen er mere let og blød i smagen. Den går også godt til fasan og kalkun.

Bryllupsvin byder også på et glas bobler

Når vi skriver om bryllupsvin og et vinkort, så glemmer mange, at velkomstdrikken også kan være en del af kortet. Champagne er et populært valg som velkomstdrik til bryllupsfesten, men det behøver ikke altid være det populære valg, der er det rigtige valg.

Mousserende vin kan være et yderst lækkert valg som velkomstdrik, og det er en kategori, der indeholder vin fra alle verdenshjørner.

Der findes forfriskende og lækre mousserende vin fra lande som Italien, Spanien, Australien og USA. Mousserende vin minder om champagne, men det er ikke det samme. Champagne stammer fra et helt særligt område i Frankrig.

Både mousserende vin og champagne kan være et dejligt indslag som velkomstdrik. Det kan serveres til en lille snack, når gæsterne ankommer.

Igen er der mange muligheder, da de populære bobler kan findes som tør, halvtør, halvsød og sød. Her kommer det an på, hvad I har lyst til at byde jeres bryllupsgæster velkommen med.

Opgaven er ikke nem. Hverken når I står foran valget af vin til maden eller når det er velkomstdrikken, der skal vælges. Det kan i nogle tilfælde være en skræmmende opgave, da det selvfølgelig er vigtigt, at gæsterne synes om ens bryllupsarrangement og alt der indgår – også vinen og champagnen.

Det kan også være svært at finde frem til, om champagnen eller den mousserende vin skal være i den tørre eller søde del af skalaen, og ikke mindst om det skal være en almindelig hvid champagne eller måske endda være en pink champagne.

Valgmulighederne er store, og det er nærmest kun fantasien, der sætter grænser. En god fingerregel til vinjunglen er, at du skal gå efter de vine, som du selv nyder og kan lide at drikke.

Hvis du synes, at de smager godt, så er du allerede et godt stykke af vejen. Derfor råder vi dig altid til at prøvesmage vin og champagne, inden du bestiller det til dit livs festarrangement.

Er du i tvivl om noget i forbindelse med vinene, så hellere spørg professionelle vinkendere en gang for meget end en gang for lidt. De vil hellere end gerne hjælpe dig i den rigtige retning.

Holder du dit bryllupsarrangement om sommeren, så kan rosé champagne være et rigtig forfriskende indspark til velkomsten. Der findes forskellige variationer, der både kan byde gæsterne på en sødme eller en mere fyldig tørhed.

Thomas Poulsen

Mit navn er Thomas og arbejder til daglig som sommelier. Min viden om vine har jeg opnået gennem mit arbejde, min store passion for vine og min uddannelse. Hvis du har yderligere spørgsmål til artiklen, kan du altid kontakte mig, så gør jeg mit bedste for at hjælpe dig.

2 meninger om “Bryllupsvin – Hvor meget vin og hvilken til brylluppet?

  • 06/10/2019 kl. 18:36
    Permalink

    Hej Thomas
    Vi skal holde et lidt utraditionelt og uhøjtideligt bryllup for omkring 75 gæster (primært i alderen 40-50). Vi serverer thai mad – 3 retter til forret (satay spyd, små forårsruller og wonton med chili sauce) og tre hovedretter (and i rød karry, tigerrejer i grøn karry og oksekød i østerssauce) – Vi synes forretten er lidt kedelig, så vi supplerer op med en masse lækker sushi, hvilket vi har gjort før (godt nok med kinesisk buffet) med meget stor succes.

    Hvad serverer man til det? Hører mange anbefalinger med hvid Riesling fra Alsace (sukkerindhold på 7-8 – er det sødt eller tørt?) .
    Jeg er selv meget stor fan af Rosévinen fra Black tower, som er let og frugtagtig, og den tror jeg godt jeg tør løbe an med (om ikke andet drikker jeg gerne restlageret selv 🙂 )

    Men rødvinen – der er jeg virkelig i vildrede! Har du nogle gode bud? Jeg vælger selv en Rioja Grand Reserva, hvis jeg kan komme af sted med det. Kan godt lide dem og Merlot og shiraz druen. Men til kæmperejer, and og okse og krydderier?
    Jeg bryder mig ikke om Chateauneuf du pape uanset prisen, så helst ikke noget ovre i den smag.

    Jeg håber du har lyst til at hjælpe mig lidt på vej. På forhånd tak!

    Besvar
    • 23/10/2019 kl. 12:12
      Permalink

      Hej Charlotte,

      Det er et godt spørgsmål! Jeg vil dog helt fraråde dig at servere rødvin til sushi og thaimad. Men, hvis det virkelig skal ske. Bør rødvinen have en minimal garvesyre. Der er forskellige vine at vælge i mellem i den kategori, men en Fleurie 2017 kunne være et godt bud.

      Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *