Dekantering af vin – Hvorfor og hvordan dekanterer du vinen?

Når du dekanterer din vin, øger du den samlede smagsoplevelse. Men hvorfor er det egentlig så vigtigt at ilte din vin, inden du drikker den? Og hvordan dekanterer du den bedst muligt?

Det er ikke alle, der kender til det. At dekantere en flaske moden vin er ikke en selvfølge hos alle. De fleste vindrikkere åbner flasken med den røde eller hvide væske og begynder at drikke den med det samme. De ved ikke, at vinen rent faktisk har bedst af at blive dekanteret inden. At dekantere en vin betyder, at man lader den få ilt, så den kan udvikle sig, inden den skal drikkes.

Men hvorfor skal en vin iltes først? Og hvad sker der med vinen, når den dekanteres?

Hvorfor dekanterer man vin?

Men hvorfor er det, at de rutinerede vindrikkere vælger at dekantere – eller ilte – vinen, inden de drikker den? Jo, det er der rent faktisk to hoveformål med. For det første gør de det for at ’åbne’ vinen. De ilter den for, at den kan udvikle sig, så de får den bedste smagsoplevelse ud af det. Vin skal være en oplevelse – hver gang!

For det andet hjælper det med at sikre, at der ikke er noget bundfald. På den måde sikres der, at den hverken er grumset eller for bitter.

 

Se Dekanterings-stander
 

Nogle gør det af andre årsager såsom for showets skyld eller for at sikre, at vinen serveres under den korrekte temperatur. Temperaturen er vigtig for smagsoplevelsen, men det er for det meste kun nødvendigt at dekantere vinen på baggrund af temperaturen, hvis vinen er blevet opbevaret under forkerte forhold. Læs mere om korrekt opbevaring af vin her.

Hvad sker der med vinen?

Hvis du ilter en vin, så udvikles vinen. Det vil sige, at de mindre gode dufte i vinen fordamper. Det kan for eksempel lugten af tændstik, sprit, støv eller den svovlede duft, som nogle gange opstår. De fordamper og giver plads til den frugtige aroma, der træder mere i kraft.

Men vær opmærksom på, at hvis der er en decideret fejl i vinen, vil den ikke forsvinde med tid. Tværtimod så vil den blot blive mere tydelig.

Udover at diverse lugte kan eller vil fordampe ved iltningen, så vil vinen oxidere. Dette sker dog langsomt. Sammenlignet med et æble, så vil det langsomt oxidere, efter det er skåret i skiver og kommer i kontakt med ilt. Det begynder at dufte og smage bedre, men det vil samtidig blive brunt efter for lang tid.

Duften og smagen af vinen vil langsomt ændre sig og i løbet af et par timer bliver bedre og mere kraftig. En kort oxidering er altså godt for smagsoplevelsen, men kontakten med ilten kan også skade vinen, hvis vinens overflade er i kontakt med ilten for længe.

Til sidst så vil iltningen have en blødgørende effekt. Vinens tekstur ændres, hvilket også betyder at smagsoplevelsen effektiveres. Tanninerne og syren i vinen vil fornemmes blødere og mere afrundet efter en dekantering. De kraftige tanniner i vinen bliver mere integreret i vinen. Samtidig vil en ung vin med en kraftig syre virke mere afrundet.

Dekantering har altså klart visse fordele, og det er ekstremt nemt, når du ved, hvorfor den skal iltes, og hvornår og hvordan det skal gøres.

Sådan dekanterer du din vin

At dekantere en vin er rent faktisk ret simpelt. Det betyder rent praktisk, at man hælder vinen fra flasken og over i en større beholder, mens man sørger for at holde øje med, at bundfladet ikke kommer med. Oftest hældes vinen over i en vinkaraffel.

Når man hælder vinen over i karaflen, bruger man en lyskilde under flaskehalsen, så man kan se, om bundfaldet bliver i flasken. Så enkelt er det faktisk.

Her får du en lille guide til at dekantere din vin:

  1. Start med at hælde en lille sjat vin i dit vinglas, og duft til den. Sådan sikrer du, at der ikke er decideret fejl – ”propsyge”.
  2. Hvis duften er i orden, så kan du hælde sjatten over i din karaffel og slynge den rundt i beholderen.
  3. Hæld sjatten tilbage i glasset, og smag på den.
  4. Smager den, som den skal, så kan du nu forsigtigt hælde resten af flasken over i din karaffel, mens du sørger for, at bundfaldet forbliver i flasken.
  5. Sørg for at stoppe, hvis du ser bundfald. Det sidste kan sies, hvis der er bundfald. Det er vigtigt at undgå bundfald i karaflen.
  6. Sæt karaflen i et køligt rum indtil servering. Du kan med fordel smage på vinen løbende for at opleve vinens udvikling.
  7. Gem flasken, så eventuelle gæster kan få lov at se, hvilken vin de drikker.

 

Se Dekanteringssæt
 

Efter du har hældt vinen over i din karaffel, er der nu tre vigtige faktorer, du skal være opmærksom på. Udover ilten vil der nemlig være tre ting, der påvirker din smagsoplevelse senere. For det første påvirker glasvalget din oplevelse.

Vin skal drikkes af rigtige vinglas, så bliver oplevelsen altid bedst. For det andet skal vinen have den rette temperatur, så vær opmærksom på, at den hverken står for varmt eller for koldt. Og til sidst er dit humør en vigtig faktor. Glæde frembringer altid den bedste oplevelse!

Hvor længe skal vinen dekanteres?

Det er vigtigt, at den vin som du dekanterer stadig kan udvikles. Det vil sige, at den skal være i en opadgående udvikling for at kunne udvikles til noget, der smager endnu bedre. Det kræver naturligvis et kendskab til vinområdet, men er du i tvivl, så kan du jo med fordel spørge vinsælgeren, inden du køber vinen, hvornår du kan forvente at få mest for pengene.

Der er stor forskel på, hvornår en vin kan tåle at dekanteres og hvor længe den skal dekanteres. Derfor er det vigtigt at sætte sig ind i den vin, som du køber og planlægger at nyde ved en særlig lejlighed.

Overordnet set er det begrænset, hvor meget du får ud af at dekantere i flere timer. Derfor bør en halv til en hel time være rigeligt. Men som sagt kommer det an på, hvilken type beholder du benytter til dekanteringen. Jo bredere karaflen er, jo mere ilt vil vinen komme i kontakt med. Det kommer naturligvis også an på, hvilken type vin du har fat i, og hvilken temperatur den har.

Hør Hans Peter Knudsen fortælle mere om dekantering af vin:

Thomas Poulsen

Mit navn er Thomas og arbejder til daglig som sommelier. Min viden om vine har jeg opnået gennem mit arbejde, min store passion for vine og min uddannelse. Hvis du har yderligere spørgsmål til artiklen, kan du altid kontakte mig, så gør jeg mit bedste for at hjælpe dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *