Derfor skal du opbevare din vin i et vinkøleskab

Med et vinkøleskab sikrer du, at din vin bliver opbevaret ved den helt rigtige temperatur, samt at den ligger beskyttet mod solens skadelige UV-stråler. Vælger du et vinkøleskab med to temperaturzoner, kan du også bruge vinkøleskabet til at give vinen den rigtige serveringstemperatur. Læs med her, og få alt at vide om valg af vinkøleskab – og hvilke temperaturer vin skal opbevares og drikkes ved.

Interesserer du dig for vin, ved du sikkert allerede, at det er vigtigt at opbevare vinen ved den rigtige temperatur. Du ved sikkert også, et vinen helst skal opbevares mørkt, og beskyttes mod direkte sollys.

Det er derfor, at det er så populært at opbevare vinen i en kælder under jorden. For i en uopvarmet kælder vil du oftest have den perfekte opbevaringstemperatur på omkring 12 grader, ligesom vinen ligger godt beskyttet mod lys.

Vinkøleskabet – din vinkælder i stueplan

Men har du ikke nogen kælder, eller er den kælder, du har, ikke egnet til formålet? Så er et vinkøleskab det bedste alternativ. Her kan vinen ligge ved den rigtige temperatur, ligesom den er beskyttet mod sollys.

Det sidste kræver dog, at du dels placerer vinkøleskabet et sted i huset, hvor ikke kan komme direkte sollys. Samt at en eventuel glaslåge på vinkøleskabet er forsynet med UV-filter. Så er du sikker på, at vinen ligger optimalt.

De små marginaler som gør forskellen

Vil du være helt sikker på, at din vin ligger perfekt, bør du også beskytte den mod rystelser. Det kan du gøre ved at vælge et vibrationsdæmpet vinkøleskab. De har enten hylder af træ, eller anvender en særlig vibrationsdæmpet kompressor. Så ligger vinen ikke og bliver rystet hele tiden, hver gang køleskabet kører.

Er du en virkelig vinconnaisseur, går du også op i en god luftcirkulation omkring vinen, samt at luften er ren og filtreret.

Hvor meget vin skal der være plads til?

Størrelsen på dit vinkøleskab afhænger naturligvis af, hvor meget vin du har brug for at få opbevaret. Jo flere flasker, jo større vinkøleskab har du brug for.

En eller to temperaturzoner

Overvej eventuelt et vinkøleskab med to temperaturzoner. Her kan du bruge den ene til langtidsopbevaring af vinen. Den anden kan så anvendes til at temperere vinen, så den får den rigtige drikketemperatur.

Skal vinkøleskabet primært bruges til langtidsopbevaring, eller opbevarer du kun rødvin i det, kan du sagtens nøjes med et vinkøleskab med en temperaturzone. For kraftigere rødvine nydes bedst ved næsten stuetemperatur (16-19 grader).

Men har du mange hvidvine, rosevine og lette rødvine, kan det være en god ide med to temperaturszoner. For søde hvidvine og champagne-vine smager bedst ved 5-6 grader, mens tørre hvidvine gerne skal have en serveringstemperatur på 7-10 grader.

Strømforbrug og støjniveau

Endelig bør du naturligvis gå efter et vinkøleskab som bruger så lidt strøm som muligt. Derved kan du holde ekstraudgiften ved at have et vinkøleskab på et minimum.

Tjek også støjniveauet. For vinkøleskabet er endnu et støjelement i køkkenet, som du skal høre på i hverdagen. Så jo mindre vinkøleskabet støjer, jo bedre.

Køb vinkøleskab online

Vil du have et vinkøleskab til den billigste pris, er det en god ide at købe det online. Tjek dog altid webshoppens troværdighed. Har den e-mærke, er der en chat-support og angivet en dansk adresse og et dansk telefonnummer – som rent faktisk bliver taget?

Er det tilfældet, kan du trygt købe dit vinkøleskab online – også selv om prisen er meget billigere end hos konkurrenterne.

Thomas Poulsen

Mit navn er Thomas og arbejder til daglig som sommelier. Min viden om vine har jeg opnået gennem mit arbejde, min store passion for vine og min uddannelse. Hvis du har yderligere spørgsmål til artiklen, kan du altid kontakte mig, så gør jeg mit bedste for at hjælpe dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *