Fem myter om vin

Vin skal på bordet til fredagsmiddagen, gæsterne i weekenden eller bare den almindelige danske hygge i stuen. Men er det myter eller sandheder, når der siges, at vin uden korkprop er dårlig kvalitet, eller at årgangen er et kvalitetsstempel?

Den danske hygge indebærer ofte et glas vin til maden eller foran fjernsynet. Men er vin med korkprop bedre end vin med skruelåg? Skal vinen ligge ned, når du opbevarer den? Og går du aldrig galt i byen, hvis du napper en Amarone ned fra hylden?

God vin er en kunst, og mange danskere falder i med begge ben, når de hører de mange myter, som findes om vin. Vi har forsøgt at opstille nogle af de typiske myter, der forvirrer den almindelige dansker, der har svært ved at finde kvalitetsvinen på hylderne i de danske supermarkeder.

Myte 1: Vin med korkprop er både bedre og dyrere end vin med skruelåg

Det er en myte, som tit spænder ben for mange i supermarkedet. Du skal måske finde en god vin til weekendens gæster, men hylderne er fyldt med vinflasker, der har skruelåg. Det har dog ingen betydning, hvis du spørger Danmarks bedste sommelier fra 2017.

”Hvis man køber sin vin i supermarkedet, så er det godt med skruelåg. De eneste vine, hvor korkproppen betyder noget, er vin, der skal lagre i over fem år,” fortæller Nina Højgaard Jensen, som er Head-sommelier hos Restaurant Kong Hans Kælder.

Ved vine med korkprop sker der en meget lille iltudveksling. Det bidrager til vinens aromatiske udtryk, men det kan tage over 10, 20 eller 30 år. Har vinen skruelåg, så vil ilttilførslen være nærmest lig med nul. Derfor vil der ikke komme det forventede ud af en gammel vin med skruelåg.

Læs mere om prop i vin.

Det betyder dog ikke, at vinen er hverken dårligere eller dyrere, når den har korkprop frem for skruelåg. Sommelier Nina Højgaard Jensen forstår dog godt, at vin med skruelåg har fået et dårligt ry.

”Jeg tror, at mange forbinder det med noget romantisk, hvis man lige trækker en vin med korkprop op. Men i den professionelle verden ved vi, at der ikke er noget galt med skruelåg,” fastslår hun.

Myte 2: Din vin skal ligge ned

Flere investerer i vinholdere eller vinkøleskabe til opbevaringen af deres vinsamling. Her ligger vinen typisk ned, så den er helt klar til at blevet hevet op på middagsbordet og trukket op. Der er mange, som vil mene, at det er meningen, at en vin skal ligge ned, så proppen bliver fugtet af vinen.

Årsagen til at korkproppen gerne må være fugtig og ikke knastør er simpelthen for at undgå, at korkproppen tørrer ud og smuldre ned i vinen. Men det er altså blot en myte, at det er nødvendigt at ligge vinen ned. Især hvis du har planer om at drikke vinen inden fem år.

Miguel Cabral er én af mange eksperter, som mener, det er en myte.

”Med næsten 100 procent fugtighed i flaskens top, så vil korkproppen aldrig tørre ud. Det er en myte, at flasken skal opbevares på siden,” udtaler han.

Og det standpunkt er Miguel Cabral som sagt ikke ene om. Den danske Head-sommelier Nina Højgaard Jensen er enig i hans udtalelse.

”Det har næsten ingen betydning for vinen, om den er stående eller liggende, hvis den skal drikkes, mens den er ung. Miguel Cabral har på den måde en pointe, da det anslås, at 98 procent af al vin bruges inden for de første fem år,” siger hun.

Det er nemlig ligegyldigt, når der er tale om vin, der drikkes inden for de fem år. Men reglerne er anderledes, når det kommer til vin, som skal opbevares i længere tid.

”Men reglerne er anderledes med vine, der skal have flere år på bagen. Vi ved, at når vin skal lagre i mere end fem år, så er det vigtigt, at den opbevares rigtigt. Og det gøres ved at lægge flasken på siden, holde temperaturen kølig, luftfugtigheden høj nok og sørge for så lidt lys som muligt,” understreger Nina Højgaard Jensen.

Myte 3: Vinen bliver bedre med alderen

Der er en talemåde, der siger: ”Det er som med vin, man bliver bedre med alderen!”.

I det store hele er det en omgang sludder. Det er nemlig en forsvindende lille brøkdel af dagens kæmpe udbud af vine, der bliver bedre med tiden. Og det kan man jo så være glad for som vinelsker, for det er langt størstedelen af de købte vine, der drikkes inden for få døgn efter indkøbet.

Myten stammer højst sandsynlig fra en tid, hvor det var normalt at opbevare sine vin i en vinkælder, og hvor vinene først blev hevet frem flere år efter den var lagt på lager.

I dag forlader vinen vinholderen eller køleskabet indenfor få døgn efter indkøbet. Det er langt de fleste vin parat til, og for mange er den friskhed, som det giver, et vigtigt element.

Det er altså en kæmpestor procentdel af dagens udbud, der ikke nødvendigvis bliver bedre med tiden, men helt teknisk er det ikke udelukkende en myte, når man siger, at en vin bliver bedre med årene.

De helt dyre og bedre vine bliver nemlig bedre ved lagring i mange år, og det er også først her, at prisen retfærdiggøres, da aromaen har opnået sit optimale. For at sikrer vinen bliver bedre under lagringen, kan du læse vores råd til den korrekte måde at opbevare vin på.

Myte 4: Vinen bliver bedre ved at blive trukket op i god tid

Det er ikke blot en myte. Vinen har rent faktisk godt af at blive trukket op i god tid, men det er ikke helt nok ifølge vinspecialist Henrik Lund Nim.

”Det er ikke nok blot at åbne vinen. Vinen skal på karaffel eller i en vandkande. Alle vine har godt af at blive åbnet op og dekanteret, som det hedder, når man omhælder vin. Man gør det for at ’åbne’ vinen, få den til at dufte og smage af mere,” fortæller han.

Det er samme proces, der foregår, når du ser vinentusiaster svinge vinen i glasset, inden de drikker den. Unge vine skal dekanteres flere timer før, de skal drikkes. Ved ældre vine er det kun nødvendigt at dekantere den lige før servering.

Myte 5: Man går aldrig galt i byen med Amarone-vin

Du har sikkert hørt den før: ”Det er en Amarone. Den går man aldrig galt i byen med!”.

Desværre er det ikke helt korrekt. For rent faktisk går man ofte fejl af en Amarone. Hvis du køber vin i supermarkedet, så skal du være meget påpasselig, for Amarone er én af de vine, som oftest bliver forfalsket. Hvert år produceres der flere millioner falske flasker Amarone.

Det betyder ikke, at det med sikkerhed er en falsk Amarone, hvis du kan købe den billigt i supermarkedet, men mistanken lurer, og du skal være opmærksom på, at du risikerer at få fat i en forfalskning.

Irma fortæller mere om myter her:

Thomas Poulsen

Mit navn er Thomas og arbejder til daglig som sommelier. Min viden om vine har jeg opnået gennem mit arbejde, min store passion for vine og min uddannelse. Hvis du har yderligere spørgsmål til artiklen, kan du altid kontakte mig, så gør jeg mit bedste for at hjælpe dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *