Hvad er garvesyre (tanniner) i vin? Og findes rødvin uden garvesyre?

Læs med her, hvis du er i tvivl om, hvad garvesyre – eller tanniner – er i din vin, og hvilke vin der findes garvesyre i.

Når du på vinmarken skal finde ud af, hvornår der skal høstes, så spiller tanninerne en rolle. Du finder ud af om druerne er modne eller umodne ved at tygge på druens skal og kerner. Smager de grønne og umodne, eller er de modne og smager sødt, behageligt og nøddeagtig?

Ud over at måle sukkerniveauet i druerne skal du smage og tygge på druerne for at vurdere, om deres tanniner er modne. Er de modne, så er det tid til at høste druerne.

Hvad er tanniner?

Tanniner – eller garvesyre – er stoffet, der sidder naturligt i rødvinsdruernes skal, i kernerne og i druernes stilke. Her vil nogle druer indeholde flere tanniner end andre. Tanninerne spiller en meget vigtig rolle, når det kommer til vinen. De har en betydning for vinens bevaringspotentiale, og de giver vinen struktur, tekstur, bitterhed og fylde.

Det er ikke kun i druer og vin, at tanniner findes. Kan du godt lide en varm kop te, så har du helt sikkert oplevet en bitter, snerpende og sommetider en udtørrende fornemmelse i munden. Dette er tanninernes værk, da de også findes i mange planter. Når det kommer til fødevare, så finder du et stort indhold af tanniner i blandt andet valnødder, kanel og mørk chokolade.

Tanninerne smager ikke nødvendigvis bitre og udtørrende i vin. Når vininteresserede snakker om tanniner, så beskriver de deres smag med forskellige ord. De kan smage beske, skarpe, grønne og snerpende, men også bløde og søde.

Hvordan tanninerne smager, afhænger af flere parametre. Høstes druerne for tidligt, så vil tanninerne ikke være modnet nok, og der vil være tale om ’grønne’ tanniner. Selvom tanninerne er velmodne, når de høstes, så kan de sagtens have behov for at modne i mere tid.

Det kan blandt andet være, når vinen er meget ung, og tanninerne ikke har fået lov til at modne længe nok i vinfadet eller vinflasken. Når dette sker, så taler man om, at tanninerne ikke er blevet intergreret ordentligt i vinen.

Tanninerne står lidt for sig selv, når det gælder vinens smagsoplevelse. Det kan gøre en stor forskel, hvis vinen lagres i gode forhold under en stabil og lav temperatur, et korrekt fugtniveau og i en liggende position.

Er tanniner sunde, og findes der rødvin uden garvesyre?

Der er mange vinhandlere, der får spørgsmålet, om der findes rødvin uden garvesyre. Og det korte og simple svar er hver gang: Nej!

Du finder ikke rødvin, som ikke indeholder garvesyre, men der er til gengæld stor forskel på, hvor meget garvesyre de forskellige rødvine indeholder.

Men er tanniner egentlig godt for dig eller er det sundhedsskadeligt?

Tanniner er antioxidanter, der både har betydning for vinens smagsoplevelse og levetid. Og drikker du vin en gang i mellem og med måde, så kan tanninerne også gavne dig. Som tidligere nævnt giver tanninerne vinen struktur, tekstur og fylde, men det er også dem der giver vinen bitterhed.

Lige for tiden lever vi i en verden, der på baggrund af et øget indtag af fødevarer får en sødere tand, og på den måde tilvænner vi vores smagsløg til de søde stoffer.

Det truer i en vis grad de bitre og sure ting, fordi de vil føles mindre behagelige i vores mund. Når man ser det fra vinens synspunkt, så er det en skam, da det bitre element er med til at berige smagsoplevelsen.

Det bitre element, som blandt andet kan komme fra tanniner, er nemlig med til at fuldende et godt måltid. For at opnå et rigtig godt måltid skal alle fem smagselementer nemlig repræsenteres – sødt, salt, surt, bittert og umami. Indgår alle fem sker der noget helt magisk.

De tanninrige vin kan altså spille en fuldendende ledsagerrolle, når man serverer den til en passende ret, der indeholder de andre elementer end surt og bittert.

Det forholder sig faktisk også sådan, at flere undersøgelser viser, at tanninrige vin fremmer fordøjelsen af mad med et højt proteinindhold. Derfor er rødvin og bøf en super god kombination!

Undersøgelserne viser også, at tanninerne er med til at forhindre din krop i at optage dårligt kolesterol. Faktisk er der flere sundhedsmæssige fordele ved indtaget af tanniner, men det er klart, at det kun er ved et moderat indtag.

Hovedpinen må finde en anden syndebuk

Der er mange, der fejlagtigt tror, at det er garvesyren, som giver hovedpine. Altså ikke i form af tømmermænd, men hos dem der får hovedpine et kvarter efter indtagelse af et glas vin. Nogle mener også, at tanninerne fremkalder migræne hos dem, der døjer med det.

Men som man siger, så er man uskyldig, indtil det modsatte er bevist. Der findes nemlig ingen undersøgelser, der har bevist, at rødvin fremkalder hovedpine.

Og som tidligere nævnt indeholder fødevarer såsom chokolade og valnødder også tanniner – og du har vel ikke hørt om chokoladehovedpine? Indtil videre kan de forbrugere, der døjer med det såkaldte rødvinshovedpine begynde med at drikke vin med lavere tanninindhold og se om det hjælper.

Rødvin med lavt tanninindhold

Hvis du skal finde rødvine med et lavt indhold af tanniner, kan det være en rigtig god idé at gå efter druesorten. Der vil nemlig være stor forskel på, hvor mange tanniner druesorterne indeholder.

Druesorten er dog ikke den eneste spiller, der har betydning. Årgangen og dyrkningsstedet kan også være et parameter for, hvordan indholdet af garvesyre er i vinen.

Men går du efter druesorten, så bør du gå efter nedenstående druesorter:
  • Pinot Noir: Det er druesorten, der blandt andet står bag en rød bourgogne. Den findes i Tyskland, New Zealand, Chile og USA.
  • Gamay: Det er druesorten bag en beaujolais, men findes også i Loirevine.
  • Grenache: I modsætning til de to foregående druesorter kan den give ganske kraftige vine.
  • Barbera og Dolcetto: Barbera er italiensk, og benyttes for eksempel i en Piemonte. Det samme gælder en Dolcetto-druesort.

Det er nogle af de mest kendte druesorter, der indeholder et lavt indhold af garvesyre. Der findes naturligvis mange andre, men det er en god start for dig, der leder efter vine med lavt indhold af tanniner.

Thomas Poulsen

Mit navn er Thomas og arbejder til daglig som sommelier. Min viden om vine har jeg opnået gennem mit arbejde, min store passion for vine og min uddannelse. Hvis du har yderligere spørgsmål til artiklen, kan du altid kontakte mig, så gør jeg mit bedste for at hjælpe dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *