Hvad er ”prop i vin”? Sådan ved du om vinen har prop

Vin nydes uden tvivl mest, når man ved, at det, man drikker, er i orden og af god kvalitet. Det kan dog desværre ikke undgås, at vin, ligesom alle andre mad- og drikkevarer, har fejl. Disse fejl kendetegnes som ”prop i vin”, og her kan du læse meget mere om, hvad det er for en størrelse, samt hvordan man ved, om vinen har fejlen.

Hvad er prop i vin?

Før man kan finde ud af, om ens vin har prop, er det en god idé at gøre sig klog på, hvad det egentlig er, man kigger efter. At en vin har prop, betyder kort sagt, at vinen har en fejl, og at den ikke er, som den burde være. Problemet har typisk rødder i korkproppen. Den indeholder stoffet TCA, der lever i korkegens bark og bliver produceret af svampe og bakterier. I en lille procentdel af vine med korkprop, er proppen inficeret med TCA, og det er disse tilfælde, man beskriver ved at sige, at vinen har prop.

Hvordan ved man om vinen har prop?

Man finder ud af, om vinen har prop ved at lugte eller smage på den. Hvor let det er at gennemskue om en vin har prop eller ej, kommer helt an på, i hvilken grad vinen har fejl, og hvor følsom man er overfor denne slags lugte og smage. Har vinen prop vil man opleve, at vinen får en smag eller lugt, der kan beskrives som noget i retning af jordslåethed eller mug.

Nogle har mere følsomme sanser end andre og vil blive generet af lugten eller smagen ved selv den mindste fejl, mens andre måske slet ikke lægger mærke til det. Det sker, at en lille fejl i vinen ikke engang bliver opfattet som prop, men at den blot får vinen til at virke lidt mindre frisk og gøre den kedeligere og mere skarp. Det kan derfor være svært at skelne mellem en billig vin og en vin, der har prop, så har man købt en vin til en lav pris, er det ikke sikkert, at man overhovedet lægger mærke til det.

I enkelte tilfælde er propsmagen så slem, at ingen vil være et sekund i tvivl, og at den grimme lugt eller smag vil sidde fast i ens erindring i meget lang tid. Drikker man meget vin, vil man helt sikkert komme ud for dette en gang eller to, og når man først har oplevet det én gang, vil prop i vin ikke være svær at fange i fremtiden.

Man ved altså om vinen har prop ved at lugte eller smage sig frem til fejlen, og jo mere øvelse og erfaring man har, jo lettere vil det være at identificere problemet.

Halvprop i vin

I modsætning til prop i vin, skyldes ”halvprop” ikke en TCA-inficeret korkprop. Når vinen har halvprop, betyder det, at der er en fejl i vinen, som ikke har noget at gøre med TCA, og det karakteriseres ofte ved, at vinen mangler smag, er unaturligt tør eller blot smager skævt. Halvprop er en utroligt hyppig fejl, men kan være svær at finde, hvis man ikke er trænet. Den letteste måde at afgøre hvorvidt vinen har halvprop, eller om den bare er af decideret dårlig kvalitet, er ved at sammenligne den flaske, man mistænker for at have fejl, med en dublet – det vil sige en flaske af den præcis samme vin, som er købt på samme tid og opbevaret på præcis samme måde. Man vil oftest kunne konkludere, om den første flaske har halvprop, hvis flaske nummer to smager helt som den skal.

Kan man drikke vinen alligevel?

Det er ikke sundhedsskadeligt at drikke vin, der har prop, men man bør alligevel holde sig fra at drikke det. Når vinen har prop, har den denne her stærke lugt eller smag, og det er derfor ikke særlig rart at drikke den. Åbner man en vin, der er dårlig, skal man altså blot sørge for at få den skiftet ud og drikke en anden.

Der er dog forskel på, hvor stor fejlen er – i nogle tilfælde kan man dårligt smage eller dufte det, medmindre man er særligt følsom overfor lugten eller smagen. Man bedømmer altså i det store og hele selv, om man har lyst til at drikke vinen på trods af propsmagen, men så snart det bliver generende, har man sandsynligvis slet ikke lysttil at drikke vinen, og det kan bedst betale sig bare at åbne en ny flaske, så man kan nyde vinen fuldt ud. 

Hvilken type vin har oftest prop?

Sandsynligheden for, at man støder på en flaske vin med prop, har ikke et specifikt og officielt tal, men det menes, at hvidvine er lidt mere følsomme end rødvine. I hvidvin vil man ved 2 enheder af TCA i 1 billion enheder hvidvin kunne smage TCAen, mens der i rødvin skal 5 enheder TCA til i 1 billion enheder rødvin, før man kan smage fejlen. Der skal altså mindre mængder af TCA til for at ødelægge hvidvin end rødvin, hvilket vil sige, at hvidvinen lettere (men ikke nødvendigvis oftere) bliver ramt.

Hvad kan man gøre ved det?

Prop i vin er ikke noget ualmindeligt problem, og ligesom med enhver anden vare, der har fejl, men som man har betalt for, er man berettiget til at gå ned til den butik, man har købt vinen i og få den byttet. I langt de fleste tilfælde er det nok at fortælle, at vinen har prop, hvorefter man vil få udleveret en ny. Er man så uheldig at åbne en flaske vin og finde ud af, at den er dårlig, er problemet altså ikke større, end at man uden diskussion kan få flasken byttet til en ny. 

Sådan undgår du prop i din vin

Siden de fleste tilfælde af vin med prop bliver fundet i de helt billige vine, er den letteste måde at undgå at købe vin med prop, at undgå at købe de helt billige vine. Størstedelen af tilfælde med propsmag kommer fra korkproppen, og derfor er det anbefalet at holde sig til at købe vin med skruelåg, plasticpropper, silikonepropper eller papvin, hvis man helt vil undgå prop i vinen. I disse tilfælde er der dog stadig en chance for, at vinen muligvis kan have halvprop, så man kan ikke forhindre fejl fuldstændigt.

Det er også stort set umuligt at forhindre vin i at få prop, når de er udstyret med en korkprop. Selv de dyreste og bedste vine bliver ramt. Det skyldes, som sagt, at propsmagen kommer fra mikroorganismer, som er et naturprodukt, i det materiale, korkproppen bliver lavet af. Man kan altså ikke gøre så meget for hverken at forebygge eller undgå, at det sker, og vinen er ødelagt og kan ikke reddes, når først den har prop.

Drikker man ikke jævnligt vin, er chancen for, at man støder på en flaske vin, der er blevet ramt af propsmag, relativt lille, og fordi det ikke er sundhedsskadeligt, og fordi man sagtens kan få byttet vinen, behøver man ikke at være nervøs for at købe vin med korkprop.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *