Hvor meget støjer et vinkøleskab?

Der er mange fordele ved at have et vinkøleskab – det holder vinen frisk og kølig, så man til enhver tid kan skænke sig et friskt glas vin, og er altså noget, enhver vin-elsker bliver nødt til at eje. Et ekstra køleskab i hjemmet er dog desværre ikke helt uden ulemper, for sådan et er ikke helt lydløst.

Det er ikke muligt at komme helt uden om støj fra et vinkøleskab, men hvor meget skal man egentlig forvente, at det støjer? Det vil der blive kommet ind på her, og du vil desuden finde nogle gode råd til, hvordan man slipper af med så meget af støjen som muligt.

Hvor meget støjer et vinkøleskab?

Støjniveauet afhænger naturligvis af vinkøleskabet, men overordnet set, vil et vinkøleskab larme mindre end en opvaskemaskine, der kører og det samme eller mindre en et almindeligt køleskab. Vinkøleskabe støjer en lille smule mere end et almindeligt køleskab, og det skyldes, at det er vigtigt at temperaturen er konstant og stabil, så vinen ikke bliver påvirket af temperaturændringer.

Det meste af støjen kan undgås ved at sørge for at placere vinkøleskabet korrekt, men man kan også vælge vinkøleskabe, der er designet specifikt til at være støjsvage. Det skal dog nævnes, at det stort set er umuligt at få et 100% støjsvagt vinkøleskab.

Hvordan støjer et vinkøleskab?

Det kan være svært at vurdere, hvornår et vinkøleskab støjer for meget, og hvornår lydene blot er en del af driften. Om køleskabet larmer for meget, varierer fra person til person, da nogle er mere følsomme overfor lyde end andre. Generelt set, bør det dog være sådan, at man langt det meste af tiden ikke lægger mærke til, at køleskabet er der.

Nogle af lydene skyldes som sagt driften, det kan for eksempel være når skabet automatisk afrimer, eller hvis man har haft køleskabet åbent i længere tid, så blæserne skal arbejde lidt hårdere for at holde skabet koldt.

Det er stort set umuligt at finde et vinkøleskab, der er fuldstændig frit for lyde, og man må finde sig i, at det indimellem larmer lidt mere end normalt, da det blot er en del af driften. Man kan dog uden problemer selv gøre noget for at reducere og forhindre noget af støjen, så det ikke tager overhånd.

Hvor meget af støjen kan man forhindre?

Der er ingen tvivl om, at støj fra vinkøleskabe er irriterende, og at vi foretrækker, at vi slet ikke kan høre køleskabet overhovedet. Det er dog desværre ikke muligt at forhindre alt støjen, for et vinkøleskab er trods alt et apparat, der bliver nødt til at arbejde for at kunne fungere optimalt.

Mens man kan forhindre de værste lyde ved at sørge for, at vinkøleskabet står rigtigt og ved at tænke over hvilken type køleskab, man vælger, kan man ikke undgå lidt smålyde.

Det er helt normalt, at man indimellem kan høre summelyde, metallisk ”klikken” og vibrationer, og siden det i de fleste tilfælde skyldes afrimning i vinkøleskabet, er det ikke noget, man kan gøre så meget ved. Er støjen så slem, at det bliver forstyrrende i hverdagen, kan man dog heldigvis selv gøre meget for at forhindre støjen i at blive alt for generende. 

Sådan reduceres støjen

De fleste ser helst, at vinkøleskabet støjer så lidt som overhovedet muligt. Det er slet ikke umuligt at opnå. De følgende tips er essentielle at følge, hvis man vil reducere støjen fra sit vinkøleskab så meget som muligt.

Akustikken gør forskellen

Akustik er supervigtigt i en bolig, og når det kommer til vinkøleskabe og andre apparater, der har tendens til støj, er det ligeså vigtigt. Man kan forhindre meget støj ved at sørge for, at der er god akustik omkring vinkøleskabet.

Den bedste måde at forhindre støj fra vinkøleskabet er ved at bygge et integreret vinkøleskab. Her vil de omkringværende køkkenelementer nemlig virke lydabsorberende og dæmpe støjen betydeligt meget.

Undgå at placere vinkøleskabet direkte på klinkegulv

Uanset om man vælger at integrere vinkøleskabet i køkkenskabene, eller om det skal stå frit et andet sted, skal man undgå at placere det direkte ovenpå et klinkegulv, da akustikken så vil være utroligt dårlig. Konsekvenserne ved klinker ses især i badeværelser, hvor både vægge og gulve er beklædt med klinker, hvilket skaber en rigtig dårlig akustik, der resulterer i ekko og meget støj.

På samme måde vil vinkøleskabet støje langt mere end nødvendigt, hvis det er placeret direkte på klinkegulvet i køkkenet, og derfor bør man sætte skabet ovenpå et lydabsorberende materiale – det kan blandt andet være i form af et stykke gulvtæppe eller en tyk måtte.

Sørg for at vinkøleskabet står stabilt og i vater

I rigtig mange tilfælde skyldes støjen fra et vinkøleskab, at det ikke står lige. Hvis skabet står den mindste smule skævt, og hvis det ikke står stabilt, kan det påvirke køleskabets drift, da der vil være for meget pres på den ene side af køleskabet. Det betyder, at blæseren og kompressoren ikke arbejder lige så jævnt, som de skal, og det vil resultere i unødvendig støj.

Cirkulationen af kølemiddel kan desuden blive påvirket, hvis køleskabet står skævt – køleskabet vil ikke kunne arbejde optimalt og vil således støje en del. Vær derfor påpasselig og brug et vaterpas, når du sætter dit vinkøleskab op, så du kan reducere så meget støj som muligt ved at sikre dig, at det står i vater.

Det er ikke nok, at det med det blotte øje ser ud som om, vinkøleskabet står lige, for det er de mindste ujævnheder, der gør forskellen.

Hav luft omkring vinkøleskabet

Overdreven støj fra vinkøleskabet er ofte lig med, at kompressoren og blæseren arbejder hårdere, end det er meningen. At blæseren og kompressoren kommer på overarbejde, kan blandt andet forklares ved, at vinkøleskabet står for tæt på væggen. Kompressoren sidder nemlig på bagsiden af køleskabet, og derfor vil den larme og rasle mere, hvis vinkøleskabet står helt op ad væggen.

Ydereligere kan det være sværere for varmen at komme væk, hvis skabet står tæt på ad væggen, og derfor skal blæseren arbejde endnu mere for at holde køleskabet koldt. Disse problemer kan man nemt løse ved at flytte vinkøleskabet nogle centimeter fremad.

Er noget i stykker?

Mens de fleste problemer med støj fra vinkøleskabet er nogle, man selv kan udrede uden de store problemer, kan det ikke udelukkes, at støjen muligvis kan skyldes en teknisk fejl. Har man gjort alt for selv at prøve at løse problemet men uden held, larmer køleskabet unaturligt meget eller begynder støjen fra den ene dag til den anden, kan det skyldes en teknisk fejl i vinkøleskabet.

I mange tilfælde er det kompressoren, den er galt med, og så kan man ikke undgå at skulle tage fat i en tekniker. Problemer med kompressoren er ikke alvorlige fejl, og kan uden problemer blive løst af en tekniker. Et andet problem kan være, at der er kommet luft i systemet. Det skyldes også tekniske fejl, og i dette tilfælde skal man også have fat på en tekniker, der kan få kigget på problemet.

Mængden af støj og typer af vinkøleskab

Mængden af støj fra vinkøleskabet har en sammenhæng med, hvilken type køleskab man har. Mange af kilderne til støj kommer fra de blæsere, der er indbygget i vinkøleskabet. Blæserne bruges til at opretholde en stabil temperatur i køleskabet, og selvsagt afhænger støjen fra vinkøleskabet af hvor mange blæsere, der sidder i køleskabet.

De mest traditionelle vinkøleskabe er dem, der enten har én temperaturzone eller dem, der har to temperaturzoner. Når vinkøleskabet har to temperaturzoner, er der mere luft, der skal fordeles i køleskabet, og derfor har disse tendens til at larme en smule mere end de køleskabe, der kun består af én enkelt zone.

Vil man skærer ned på noget af støjen, kan det altså være en fordel at vælge et vinkøleskab, der kun har én temperaturzone frem for et med to zoner. Når det er sagt, er det også vigtigt at understrege, at antallet af blæsere og temperaturzoner ikke er de eneste faktorer, der er afgørende for, hvor meget et vinkøleskab larmer.

Vil man yderligere reducere støjen fra sit vinkøleskab, er det værd at forsøge sig med de ovenstående punkter også.

Lær mere om forskellen på et vinkøleskab og et almindeligt køleskab i denne video fra Wineandbarrels

4.85102

Thomas Poulsen

Mit navn er Thomas og arbejder til daglig som sommelier. Min viden om vine har jeg opnået gennem mit arbejde, min store passion for vine og min uddannelse. Hvis du har yderligere spørgsmål til artiklen, kan du altid kontakte mig, så gør jeg mit bedste for at hjælpe dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *