Julevin – Dette skal du drikke til julemaden

Vin er en sand videnskab, og forskellige vin passer til forskellige måltider. Hvordan finder du for eksempel ud af, hvilke vine der passer perfekt til julemaden?

Når du forsøger at finde det perfekte match mellem vin og mad, så skal du altid tage hensyn til rettens mest markante elementer. Det kan enten være fedmen i rette, nogle bestemte krydderier, om kødet er lyst eller mørkt eller om du benytter sødlige elementer.

Oplevelsen vil altid blive bedst, når du får de forskellige smage af rettens salte, sure, bitre, søde, stærke og umami smage tilpasset til madens tekstur og vægt. Du kender nok til, at rødvin passer bedre til rødt kød og fed sovs, mens hvidvin går godt til fiskeretter.

Det er der flere årsager til, men typisk skyldes det, at vinens smag passer godt til madens smag. Derfor vil en sød vin for eksempel passe godt til en dessert. Fordi smagen i maden og smagen i vinen passer godt overens.

Vinens elementer er frugt, syre, sødme, bitterhed og alkohol. En vin har også både vægt, struktur og tekstur. Men hvilke af elementerne passer bedst til maden, der når hele vejen til julebordet?

Det er ingen hemmelighed, at danskerne er overordnet enige omkring, at julemaden der serveres, er fed, smagsrig og til en vis grad sød. Vinens rolle på julemenuen er simpel. Den skal fuldende smagsoplevelsen for gæsterne.

Derfor er det essentielt, at vinen har et godt samspil med madens mest markante elementer – i de fleste tilfælde den fede, brune sauce, flaskesværen, sødmen fra de brunede kartofler samt syren og sødmen fra det varme rødkål. Den skal også kunne spille sammen med den tunge og mættende vægt, som maden giver os.

Anden ønsker smagsintense vine

Det er forskelligt, hvad vi foretrækker på tallerkenerne juleaften. Men sammen med flæskesteg er and en af favoritterne hos danskerne. Andekødet er i sig selv mere magert end svinekød, men det har tre egenskaber, der gør, at anden i sig selv er et af julebordets store diktatorer, og dermed bestemmer, hvilken vin der skænkes i vinglasset.

 

Se julekassen med vin
 

Kødet er mørkt og har en fast struktur. Det gør, at vine med en markant struktur, vil passe bedst til kødets proteiner. Hvis vinen skal kunne bidrage til andekødets dyriske lugt og smag, så skal de helst kunne byde på en aromatisk, intens og frugtig smag.

Andeskindet vil komme med i stortset alle bidder og uanset om du får et bryststykke, en vinge eller et ben. Skindet har en vis fedme og giver derfor et behov for sødme og syre, der renser munden og svælget for fedt. Her finder du et godt bud på gode julevine med masser af frugt.

Det betyder, at hvis du skal vælge den perfekte vin til serveringen af juleand, så skal du finde frem til en tung og meget smagsintens vin. Det gør man bedst ved at søge efter en vin fra varme himmelstrøg, hvor druen modner effektivt og giver en del alkohol og søde toner til vinen.

Svinet kalder på hvide vine

Modsat anden er svinekødet fra en flæskesteg lyst, let rosa og har en delikat struktur. Det er julebordets mest sarte emne på tallerkenen. Den mest markante smag fra flæskestegen sidder i flæskesværen, der er salt og fed.

Særligt ved valget af en svinekam frem for en nakkekam. Til svinekødet serveres der ofte søde, brunede kartofler, brun sovs og rødkål. Balancen mellem fedtlaget og det saltede element på sværen sammen med den sur-søde tilbehør kalder på en hvidvin, der supplerer smagen perfekt.

Giv fuglen elegance under vingerne

For hver gang der serveres ti juleænder, findes der en enkelt gås på julebordet. Gåsen er ikke en traditionel spise for mange juleaften, men for nogen er det et vigtigt emne på julemenuen. Gåsekødet er mildere, sødere og giver et mere feminint udtryk end for eksempel anden.

Derfor er det ikke ligefrem den mest rå, alkoholtunge vin, der skal findes frem til gåsen, men derimod den mere balancerede og elegante vin.

Er du til endnu sartere fuglekød og har tradition for at servere kalkun til gæsterne, så kræver det en vin, der er endnu mere balancere og elegant end ved gåsen.

Den søde vin til den søde spise

Det er sjældent, at du møder et dansk julebord uden der kommer dessert på bordet. Desserten kamufleres typisk af en kombination af mælkekogte ris, flødeskum, vanilje, sukker og hakkede mandler. Den traditionelle risalamande er et must ikke blot, fordi vi danskere har en sød tand, men fordi aftenens spænding skal afgøres. Hvem vinder mandelgaven i år?

 

Se julekassen med vin
 

I jagten på den hele mandel skal den søde dessert naturligvis nydes, og det gør den oftest bedst i samspil med den søde, lækre og lune kirsebærsovs, der får en rundtur hos julefestens spisende gæster. Den markante sødme som findes i kirsebærsovsen, der for det meste indeholder omkring 300-400 gram sukker per liter, matcher bedst med en vin der tilsvarende er sød i smagen.

Vinen skal naturligvis ikke være alt for sød, men smagsoplevelsen er altid bedst, hvis vinen indeholder en snært af sødme, og på den måde matcher desserten. Samtidig skal vinen have en velvoksent indhold af alkohol, da det går rigtig godt med den søde og lune sovs.

Et mindre udvalg

Taget alle disse råd i betragtning, så kan det godt virke til, at du er nødt til at finde flere forskellige typer vin til de mange elementer, som du serverer juleaften. Det er klart, at nogle vin går bedre til de forskellige kødtyper, retter og så videre, men vi ved også godt, at det er de færreste, der bruger en stor del af julemadens buget på vinkortet.

Hvis I er en familie, der kører tre retters med forret, hovedret og dessert, så kan det være en god anledning til at købe tre slags vin – en til hver ret. Er du derimod tilhænger af en stor hovedret med mange slags kød og tilbehør og derefter en sød risalamande til dessert, så kan det være mere tricky at finde den helt rette vin til hovedretten.

Her kan du med fordel søge hjælp hos ekspedienten i supermarkedet eller hos den lokale vinhandler, så du kan finde en vin, der overordnet passer godt til hovedrettens forskellige smagsoplevelser.

For den mest optimale smagsoplevelse anbefaler vi dog, at du finder forskellige vin til hovedret og dessert, da en sød vin er til at foretrække til desserten, men ikke til hovedretten, og omvendt passer en god vin til hovedretten ikke naturligvis til den søde dessert.

Se Irma fortælle mere om julevin her:

Thomas Poulsen

Mit navn er Thomas og arbejder til daglig som sommelier. Min viden om vine har jeg opnået gennem mit arbejde, min store passion for vine og min uddannelse. Hvis du har yderligere spørgsmål til artiklen, kan du altid kontakte mig, så gør jeg mit bedste for at hjælpe dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *