Opbevaring af en åben flaske vin – Sådan er reglerne for holdbarhed

Hvornår er en åben vin ikke længere god nok? Hvordan opbevares den bedst? Og kan man blive syg af at drikke en vin, der har været åben i flere dage? 

Er du også glad for at nyde et glas vin eller to om aftenen, men er du bange for, at den halve flaske, der er tilbage, går hen og bliver dårlig?

Ligesom når du skærer et æble eller lader avocadoen stå for længe fremme, så vil ilten gå ind og oxidere frugten, så den bliver brun og mister sin frugtsmag. Det samme sker for vin, hvis den står for længe med nem entré for ilten. Hvis du åbner en ny flaske vin og lader den stå åben i flere dage, så vil du altså miste den gode frugtige vinsmag.

Du kan altså forvente, at vinen smager anderledes allerede dagen efter, du åbnede den. Men hvor meget smagen ændrer sig, kommer an på flere faktorer.

Først og fremmest betyder det noget, hvor meget vin der er tilbage i flasken. Det er logik, at jo mindre vin der er tilbage, jo mere ilt vil der komme i flasken. Også vinens alder spiller en rolle. Jo yngre vinen er, jo bedre holder den på smagen.

Til sidst kan det have en betydning, hvordan vinen i sig selv er blevet produceret. Hvor modne frugter og druer vinen er lavet på, kan nemlig sagtens have en indflydelse på, hvor hurtigt smagen ændres efter åbning af flasken.

Når det gælder opbevaring af en åben flaske vin, så er syren i vinen en meget god ven. Den hjælper med at holde på den gode vinsmag. Er du glad for hvidvin, så kan en sprød hvidvin fra de køligere områder et godt valg, hvis du ikke vil drikke hele flasken på én omgang, da de typisk har et højere indhold af syre.

Sådan opbevarer du den åbne flaske bedst

Der er ingen vej tilbage. Hvis du elsker et glas vin eller to om aftenen, så skal du ikke holde igen blot fordi at du er bange for at vinen bliver dårlig. Der er selvfølgelig nogle metoder, som gør opbevaringen af en flaske vin som er åben mere optimal end et stykke køkkenrulle i åbningen.

Men hvordan opbevarer du så den åbne flaske bedst muligt? Du kan for eksempel skaffe en ”wine saver”. Det ligger nærmest i navnet: den kan ”redde” din vin, hvis den skal stå åben en dag eller to efter åbningen.

En wine saver er en lille håndpumpe med en speciel prop, der kan suge alt ilt ud af flasken og på den måde skabe et vakuum. Du kan dermed hjælpe din vin af med alt ilten, der er dens værste fjende.

 

Se et flot udvalg af proptrækkere
 

Du kan også gå den mere kemiske vej med en inert gas spray. Ved brug af gas sørger du for at gassen lægger sig som et lag over vinens overflade, da gas er tungere end ilt. Du vil på den måde skåne vinen med kontakt til ilt.

Er du ikke til de mere tekniske løsninger, så kan du hælde resten af flasken med vin over i en mindre, lufttæt beholder. Du skal blot sørge for, at beholderen kun er stor nok til at vinen fylder den helt op til kanten, så du begrænser mængden af ilt, der kan trænge ind.

Den sidste mulighed er at sætte proppen på vinen efter brug og sætte den i køleskabet. Det er dog vigtigt, at du ikke ligger vinen ned, da det øger vinens kontaktflade med ilten, der som sagt er din værste fjende.

Vælger du den sidste løsning skal du være opmærksom på, at du tager vinen ud i god tid. En vin er nemlig bedst, når du serverer den i den rette temperatur, og tager du den direkte fra køleskabet vil den være for kold. Vinen skal gerne ligge på omkring 18 grader ved servering.

Hvornår er vinen ”for gammel”?

Ligesom god vin er en smagssag, så er den bedste metode at finde ud af, hvornår vinen skal kasseres gennem dine smagsløg. Når vinen først er åbnet, vil den være god i en begrænset periode, og den bedste måde at finde ud af, hvornår den er ”udløbet”, er simpelthen at smage på den.

Vinen vil med dagene miste sin dejlige frugtige smag og søge mere og mere hen imod en oxideret smag, der ikke ligefrem er til at nyde. Dog kan en vin godt drikkes selvom den har mistet lidt af sin frugtige smag, og den kan forhåbentlig også godt nydes alligevel.

Det er vigtigt at understrege, at du hverken bliver dårlig eller syg af at tage en tår af en vin, der har stået en dag eller to for meget efter åbningen, men når det er sagt, så vil den ikke ligefrem være behagelig at nyde en fredag aften. Den gode smag vil stille og roligt forgå, og den vil smage mere sherryagtig, hvilket ikke er en behagelig oplevelse.

Sundhedsskadeligt er det altså ikke, men en god regel for alle vinelskere er vel blot at få nydt den gode flaske vin hurtigst muligt, efter du har valgt at åbne den.

Nyd den gode vin, mens du kan

Der findes altså flere forskellige metoder, som du kan tage til dig, hvis du er en vindrikker, der gemmer en halv flaske til dagene efter. Der findes både en vakuum-prop, du kan bruge den kemiske løsning med inert gas spray, og du kan sætte proppen i og opbevare den køligt og mørkt, men fra en vinelsker til en anden, så er den bedste løsning at nyde vinen, mens du har den åbnet.

Drik og nyd den, når du har åbnet flasken. Er vinen tilstrækkelig god, så er et glas eller to om aftenen måske heller ikke nok, og ellers så kan den jo deles med din bedste halvdel, der også sætter stor pris på en god vin.

Ja, du skal bare drikke hele flasken! Det vil både du og flasken værdsætte.

Vin holder sig forskelligt

Kan du ikke få dig selv til at drikke en hel flaske vin, så er det måske en god idé at vente med at åbne den helt dyre vin. Vin holder sig forskelligt, når de er åbnet, og skal opbevares. Du kan se her, hvordan de forskellige vintyper holder:

  • Mousserende vin: 1-3 dage efter åbning
  • Hvidvin: 4-7 dage efter åbning
  • Rosévin: 4-7 dage efter åbning
  • Rødvin: 3-5 dage efter åbning
  • Hedvin: 1 måned efter åbning

Se denne video fra Jysk Vin om samme emne:

Thomas Poulsen

Mit navn er Thomas og arbejder til daglig som sommelier. Min viden om vine har jeg opnået gennem mit arbejde, min store passion for vine og min uddannelse. Hvis du har yderligere spørgsmål til artiklen, kan du altid kontakte mig, så gør jeg mit bedste for at hjælpe dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *