Sådan opbevarer du bedst din vin

Det er ikke helt tilfældigt, hvordan vin bedst opbevares, for de værste fejl kan gå hen og ødelægge vinen helt. Temperaturer, lys og placering har stor betydning for, hvordan vinen modner, og hvordan smagen udvikler sig over tid, og for at regulere disse faktorer på den bedste måde, så vinen kan blive opbevaret optimalt, er det vigtigt at sætte sig ind i, hvilke forhold vin har det bedst under.

Korttidsopbevaring af vin

Fordi man oftest køber vin i forbindelse med god mad en fredag eller lørdag aften, bliver langt den meste vin drukket inden for 24 timer efter køb. I disse tilfælde, er det ikke nødvendigt, at man går meget op i, hvordan vinen opbevares, for vinen når sjældent at tage skade i løbet af så kort en periode.

Man skal dog stadig være opmærksom på, at man ikke placerer flasken et sted, hvor solen står direkte ind på eller et sted, hvor der er meget varm; for eksempel i en varm bil. Når man køber en vin med intentioner om, at den skal drikkes inden for få timer efter køb, skal man altså ikke gøre mere end at stille flasken et sted i skyggen eller sætte den på køl med det samme, så der er et koldt glas vin klar hurtigst muligt. 

Langtidsopbevaring af vin

Når man modtager vin i gave eller køber en flaske med planer om at opbevare den i en længere periode, skal man tænke lidt mere over, hvordan man opbevarer vinen. Temperatur, lys og fugtighed kan nemlig ødelægge vinens kvalitet og påvirke smagen, hvis man ikke er påpasselig med, hvilke forhold vinen bliver opbevaret under.

Temperatur

Temperaturen er noget af det vigtigste at have styr på ved opbevaring af vin. Temperaturen skal være stabil, så vinen ikke bliver negativt påvirket af svingende temperaturer – det kan nemlig ende med at ødelægge vinen. Derfor bør man opbevare sin vin et sted, hvor temperaturen ændrer sig så lidt som overhovedet muligt – det vil sige i bunden af et skab, i et vinkøleskab eller i en kælder.

Vinens udvikling afhænger af temperaturen, og ved lavere temperaturer går udviklingen langsomt, mens den ved høje temperaturer går hurtigt. Den temperatur, der er anbefalet at opbevare en vin ved, ligger på omkring 12 °C til 14 °C, men varierer en smule alt efter hvilken type vin, der er tale om. På flasken er angivet, hvor lang tid vinen generelt kan drikkes over, men tidsperioden afhænger af opbevaringstemperaturen – for eksempel udvikler en vin sig dobbelt så hurtigt, når den er opbevaret ved stuetemperatur, end når den er opbevaret ved de anbefalede 12-14 grader, og derfor halveres den periode vinen kan drikkes over.

Lys

Det er ikke kun vinens temperatur, der skal tages hensyn til, når vinen skal opbevares. Lyset er ligeså vigtigt, for som sagt kan vinen blive ødelagt af at stå i skarpt lys i længere tid. Det er derfor rødvin, som ofte bliver lagret i længere tid, bliver fyldt i mørke flasker. Det er også derfor en kælder eller bunden af et skab, er de mest optimale steder at opbevare vin i længere tid ad gangen.

Fugtighed

Medmindre du skal opbevare vinen i rigtig mange år, er fugtigheden ikke noget, der behøver at stå øverst på din prioriteringsliste vedrørende opbevaringen af din vin, for den skal nok kunne holde sig. Korkproppen skal der dog tages hensyn til, for det er den, der giver vinen mulighed for at få tilført ilt, så den kan udvikle sig, og bliver korkproppen for tør, kan dette ikke lade sig gøre.

Samtidig må korkproppen ikke blive for fugtig, da det i værste tilfælde kan føre til, at der vokser svamp på proppen, hvilket kan påvirke vinens smag. Den letteste måde at regulere korkproppens fugtighed på, er ved at sørge for, at flasken ligger ned, så vinen er i kontakt med proppen. 

Opbevaring af vin

Optimal opbevaring af vin behøver langt fra at være ensbetydende med luksuriøse vinkældre og store, dyre vinskabe, for god opbevaring af vin kan sagtens opnås med få midler, der er lette at få fat på for de fleste. Som udgangspunkt findes der tre gode steder, hvor man kan opbevare vin på den bedste måde: vinkældre, vinkøleskabe- eller opbevaringsskabe og mørke skabe.

Vinkælder

Vinkældre eksisterer selvfølgelig fordi, der er nogen, der har fundet ud af, at det er det absolut bedste sted at opbevare vin. Det skyldes den begrænsede mængde lys, den kolde temperatur og den rette luftfugtighed. I en vinkælder er der ro og stabile forhold, og det er lige præcis det, der gør det til det perfekte opbevaringssted for vin.

Man skal dog være sikker på, at ens kælder er optimal til opbevaring af vin, for vil man passe på sin vin så godt som muligt, er der en række ting, man lige skal have styr på først. Først og fremmest må kælderen ikke være for tør, så hvis den er det, bør man investere i en luftfugter. For det andet må der ikke være lysindfald udefra, så eventuelle vinduer bør blændes, og til sidst må rummet ikke have en stærk lugt, da det også kan påvirke vinen. 

Vinkøleskab / opbevaringsskab

Ja, vin skal holdes forholdsvis kølig, men det durer ikke at bruge et almindeligt køleskab. Temperaturen ændrer sig nemlig, når køleskabet bliver åbnet og lukket mange gange om dagen, og dufte fra madvarer, lys og vibrationer fra kompressoren kan alle være med til at påvirke vinen negativt. Derfor er et vinkøleskab eller et vinopbevaringsskab en langt bedre løsning. Fordi vinkøleskabe- og opbevaringsskabe er lavet til at opbevare de noget skrøbelige vine på bedst mulig vis, vil temperaturer, luftfugtighed og lys være indstillet helt perfekt til langtidsopbevaring af vin. 

Et mørkt skab

De to største fejl man kan begå, når man opbevarer vin i længere tid, er at placere flaskerne et sted, hvor temperaturerne svinger, og hvor der er meget lysindfald. Mange bruger vinflasker og vinreoler som en del af indretningen i køkkenet eller stuen, men det er faktisk de værste steder, man kan opbevare vin, hvis man vil undgå, at vinen ødelægges eller modnes for hurtigt.

Hvis man ikke har en vinkælder eller et vinkøleskab- eller opbevaringsskab, kan man sagtens opbevare vinen i et skab, for eksempel i soveværelset, på kontoret eller i bryggerset, hvor flaskerne vil være opbevaret i en konstant temperatur og gemt væk fra det værste lysindfald.

Temperaturer ved opbevaring af vin

Temperaturen er langt fra ligegyldig, når man vil opbevare sin vin på den helt rigtige måde. Hvordan vinen bør opbevares, kommer helt an på, hvilken type vin der er tale om. Opbevaringstemperaturen skal holdes så konstant som muligt, så vinen ikke bliver beskadiget på grund af temperatursvingninger, da modningen sker bedst, når temperaturerne er konstante. Hvilke temperaturer henholdsvis rødvine, hvidvine og mousserende vine hver især bør opbevares ved, er der mere om her:

Temperatur ved opbevaring af rødvin

Sammenlignet med andre vine, bør rødvin opbevares ved lidt varmere temperaturer – en temperatur på mellem 12 °C og 14 °C bør være passende. Opbevares rødvinen ved en for varm temperatur, vil modningen gå hurtigere, hvilket både går ud over vinens smag og dens levetid. Modsat vil opbevaring ved en for kold temperatur bremse modningen og det vil tage længere tid at nå den rette serveringstemperatur efter optrækningen.

Temperatur ved opbevaring af hvidvin

Hvidvin er ikke ligeså følsomt som rødvin, og der er ikke lige så meget at tage hensyn til ved opbevaringen. For at være sikker på, at hvidvinen holder sig frisk, er det dog anbefalet at opbevare den ved en temperatur, der ligger et sted mellem 10 °C og 12 °C. Denne temperatur holder vinen ung, så den gode kvalitet holder i længere tid.

Temperatur vede opbevaring af mousserende vine

Mousserende vine skal opbevares ved omkring 8 °C, altså lidt køligere end hvid- og rødvine. Nogle champagner, skal dog helst opbevares ved en temperatur der ligger på omkring 14 °C til 16 °C. Opbevarer man sine vine i et vinkøleskab eller -opbevaringsskab, kan man med fordel placere mousserende vine nederst, hvor der er koldest, hvidvin i midten og rødvin øverst, hvor der er varmest.

Rating 4,95 / 73

4.9573

En mening om “Sådan opbevarer du bedst din vin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *