Serveringstemperatur for vin – Få den bedste smag af din vin

En god vin handler ikke kun om smag og flot flaske. Den helt rigtige smag kan nemlig kun opnås med den rette temperatur og opbevaring. Dine fingerregler for kold og varm vin kan du godt pakke langt væk, for de er ofte kun de trænede vindrikkere, der har styr på, hvilke temperature de forskellige vine skal have. Man kan heldigvis komme langt med en vinkøler på bordet, hvis rødvinen ikke skal være for varm, men hvis du virkelig skal imponere med den helt store vinvidden, så skal du være ekspert i vintemperature.

Hvis du er en af de mange, der bruger tommelfingerreglen med rødvinen der skal have stuetemperatur, og hvidvinen der skal være på køl, så skal du bestemt tage dig tid til at læse nedenfor. Artiklen giver dig den nødvendige viden for at kunne servere en god flaske med den rette temperatur for optimal smag og oplevelse.

Temperaturer ved servering af vin

Hvis du gerne vil imponere en date, en kæreste, en ven eller veninde, så skal der ofte en god flaske vin på bordet. Men en god vin er mange ting og ligger ikke kun i flasken. Måden vinen bliver serveret på, betyder meget for den samlede oplevelse af druedrikken. Derfor er det vigtig, ikke kun at have fokus på at flasken er pæn, og farven er god, men også på hvilken temperatur vinen skal have for, at du og den heldige deler af flasken kan nyde den mest muligt.

Nu tænker du måske hvidvin på køl og rødvinen i stuetemperatur, og så må den da være en sikker vinder. Men der tager du fejl. De forskellige typer af vin skal nemlig håndteres på forskellige måder, hvis du vil have den helt optimale smag ud af flasken.

Serveringstemperatur for rødvin

En rødvin går til mange ting. Den er ofte god til kød, måske god over en hyggelig snak, og så giver den en helt bestemt varme i kinderne for nogle. Du oplever måske selv, at en god flaske rødvin ikke kun går i kinderne men bestemt også i humøret. Den rette flaske gode rødvin kan sætte rammen for en god og hyggelig aften, hvor man kan drikke sig en smule småberuset, uden at det skal kamme helt over.

Hvis du sætter en flaske rødvin på bordet, skal du sørge for, at den hverken er for kold eller varm. Det kan være svært at finde den helt rette temperatur for lige præcis den rødvin, du har købt dig. Den kendte fingeregel er, at de skal være stuetemperatur. De mindre erfarende rødvinsdrikkere, som vi jo er mange af, stiller vinen i køkkenet efter køb, så den kan stå og blive halvlunken med tid. Det kan dog være en stor fejltagelse, hvis du skal have den helt optimale smag ud af din rødvin.

Fingerreglen med stuetemperaturen kan du godt glemme alt om, hvis du gerne vil servere en god flaske med den rette temperatur. En anden fingerregel du i stedet skal huske på er, at mange rødvine bliver serveret for varme. Du kan kategorisere dine rødvine ind i disse tre underkategorier for at finde den rette temperatur. Den lette og unge rødvin skal gerne have en temperatur på en 14-16 grader, som for mange er en del under stuetemperaturen.

De mere kraftige rødvine skal have en temperatur på 16-17 grader for at serveres bedst muligt. De helt kraftige og tunge rødvine, ofte med en godt krydret smag, skal have en temperatur på 17-18 grader. Alle rødvinene skal dermed have en serveringstemperatur under den normale stuetemperatur. Hvis ikke du ligger inde med en vinkøler i hjemmet, og ikke rigtig kan finde en løsning på at få vinen i den rette temperatur, kan du med fordel have vinen i køleskabet i 10-20 min inden servering, alt efter hvilken type vin du har at gøre med. Dermed kan du få en koldere vin, der giver den bedste smagsoplevelse.

  • Lette og unge rødvine: 14-16 grader
  • Lettere kraftige rødvine: 16-17 grader
  • Kraftige og tunge rødvine: 17-18 grader

Serveringstemperatur for hvidvin

Lige såvel som en rødvin skal serveres ved den rette temperatur, skal der også overvejelser til en hvidvins servering. Den traditionelle fingeregel som du sikkert kender og bruger er, at den skal på køl. En hvidvin skal altid serveres kold, men den må heller ikke være for kold. En hvidniv er heller ikke blot en hvidvin, der er også her tre forskellige typer, du kan kategorisere din hvidvin i, så du kan finde den helt rigtige serveringstemperatur. Den helt lette og friske hvidvin skal gerne have en temperatur på 6-8 grader.

Et køleskab har ofte en temperatur på 5 grader, så hvis din hvidvin bliver serveret direkte fra køl, er den faktisk for kold. Den lidt mere kraftige hvidvin med en kompleks smag har bedst af at serveres med en temperatur på 10-12 grader. Allerede her er vi altså veget en del grader væk fra køleskabstemperaturen. De hvidvine der er tungest og mest kraftige skal gerne have en temperatur der ligger helt oppe på 12-14 grader. Dette er for nogle nærmest tættere på stuetemperaturen, end det er for køleskabstemperaturen.

Hvis du gerne vil prøve at ramme den helt rigtige temperatur for din hvidvin, kan du tage den ud af køleskabet et stykke tid inden servering. Den kan måske stå i køkkenet mens aftensmaden bliver serveret, eller en flaske korrekt tempereret rødvin drikkes. Generelt passer fingerreglen med, at hvidvine skal serveres kolde, men hvis du bliver for kolde, kan noget at deres fine smag gå tabt i graderne. Derfor skal du får at få den helt optimale smag ud af din hvidvin sørge for, at den bliver serveres og opbevaret under den rigtige temperatur.

Serveringstemperatur for champagne

Hvis du er ude med de helt dyre dråber og skal servere en god flaske champagne, er det vigtigt, at den ikke bliver ødelagt ved den forkerte temperatur. En flaske eller flere er ofte lidt mere eksklusivt end den sikre vin fra Føtex, og skal derfor nydes og håndteres med respekt. Der ville ikke være noget mere ærgerligt end at servere en flaske, der smager helt forkert grundet den forkerte temperatur.

En flaske klassisk champagne skal gerne serveres med en temperatur på 9-11 grader. Derfor er det heller ikke godt nok her at hive den direkte du fra køleskabet. Hvis du gerne vil opnå den rigtige temperatur på din champagne inden servering, kan du også her sørger for at tage den ud fra køleskabet i et stykke tid inden servering. Også champagnen suger varmen til sig fra rummet, og skal dermed hellere serveres for kold end for varm.

Serveringstemperatur for portvin

Portvine skal ligesom de andre serveres med den rette temperatur. En god portvin skal gerne serveres en smule afkølet uden at være direkte kold. En Ruby og andre vintage portvine skal gerne serveres med en temperatur på omkring de 12 grader. En portvin som en Tawny Port skal have en temperatur på hele 16 grader, og gerne opbevares ved samme temperatur.

For at få den helt rigtige aroma og runde smag skal portvinene hverken serveres direkte fra køleskabet eller køkkenskabet. Hvis du har et koldere pulterrum eller måske en kælder, der har en god mellemtemperatur, kan du med fordel opbevare både dine vine og dine portvine der. Hvis du er i tvivl om, hvilken temperatur der er den optimale for netop din portvin, kan man også altid søge hjælp af en professionel fra en vinhandel.

  • Lette og friske hvidvine: 6-8 grader
  • Lettere kraftige og komplekse hvidvine: 9-12 grader
  • Kraftige og komplekse hvidvine: 12-15 grader

Serveringstemperatur for mousserende vine

En mousserende vin ligger mellem en hvidvin og en champagne. Den skal derfor også være afkølet uden at være kold. Igen skal du holde dig til tommelfingerreglen, at den hellere skal serveres for kold end for varm. Hvis du har at gøre med en af de lettere mousserende vine, skal temperaturen for sådan en ligge på en 7-9 grader. Under denne kategori ses ofte Prosecco, Moscato eller en Crémant.

De mousserende vine der er lidt mere intense og fyldige, skal have en lidt højere temperatur. De skal gerne serveres med en temperatur på 10-12 grader. Her finder du ofte vintage mousserende vine, der skal have de lidt højere temperature. En god mousserende kan være super lækker at servere til en dessert eller en anden sød sag. Men bliver den for varm, mister den hurtigt sin sprøde smag.

Du skal derfor sørge for at have tempereret din vin, så den bibeholder sin smag mest mulig. Hvis den står i køleskabet for længe og bliver godt og grundigt kølet ned, kan noget af aromaen gå tabt i kulden. Opbevaringen af vinen skal derfor gerne være omkring serveringstemperaturen. Hvis du ikke har fået kølet din vin ned inden servering, er det ikke frysere du skal gå til med det samme.

Fryseren er nemlig så kold at den også her kan miste noget af sin smag. Du kan i stedet stille den udenfor, hvis det er en lav temperatur, eller bruge en vinkøler, så den holder sin temperatur ved bordet.

Heller for kold end for varm

Hvis du er i tvivl om hvorvidt din rødvin alligevel er blevet en smule for kold, er der ingen grund til panik. Vine skal som udgangspunkt nemlig hellere serveres for kold end for varm, da den suger varmen til sig, når den først er blevet skænket i glasset. Derudover bliver vinen også varmet op i munden inden den synkes og smages. Også hvis der holdes på glasset, bliver vinen hurtigere varmet op. En regel der gælder for alle vine, er, at de ikke skal i fryseren, da de kan miste smag. Hvis vinen serveres for varm, virker den ikke så delikat som ellers.

temperatur for drikkevin

Kilde: https://conchaytoro.com

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *