Sørg for, at din vin har den rette temperatur

Vin kan nydes ved forskellige temperaturer. Selvom det er individuelt, hvilken temperatur folk bedst kan lide den enkelte vin ved, kan de fleste blive enige om, at en hvidvin og en rosé skal være kold. Men faktisk kan mange rødvine også nydes ved en køligere temperatur. Er du vinelsker og har du mange flasker liggende, er et vinkøleskab både oplagt måde at opbevare og afkøle vinflaskerne på, så de altid ligger klar til at blive åbnet med den rette temperatur.

Rødvinen må gerne være kold

I Danmark er det ikke normalt at servere kold rødvin. Der har længe hersket en norm om, at rødvin skal have stuetemperatur, når den skal drikkes. Men faktisk bliver mange rødvine serveret for varme, fordi vores indeklima ofte er varmere end, hvad der er godt for vinen.

Vinen skal have en temperatur, hvor alle nuancerne har mulighed for at åbne sig og give dig den optimale smagsoplevelse. Din rødvin må derfor hverken må være for kold eller for varm. når du serverer den. En måde at regulere det på, hvis du opbevarer din vin ved stuetemperatur, er at lægge vinen i køleskabet et kvarter inden servering.

På den måde når flasken at blive kold omkring vinen og afkøle indholdet uden, at det bliver for koldt. Er du en ægte vinentusiast skal du selvfølgelig opbevare din rødvin i det bedst anmeldte vinkøleskab, hvor du kan justere graderne.

Kan isterninger bruges til at afkøle din rosé?

De fleste vinelskere sætter pris på et glas kold hvidvin året rundt, mens rosén har sin storhedstid om sommeren. Fælles for de to slags vine er, at de gerne må serveres iskolde. Men du har garanteret oplevet at sidde en varm sommerdag og få serveret isterninger i dit glas rosé.

Den løsning er nemlig især populær om sommeren, hvor temperaturen generelt er højere. Og selvom det kan være smart, hvis vinen ikke har nået at køle helt ned, inden flasken blev åbnet, er det dog lidt ærgerligt for smagsoplevelsen, da isterningerne smelter i glasset og fortynder vinen.

Du misser derfor nogle smagsnoterne og nuancerne, og oplevelsen er oplevelsen ikke det samme, som hvis flasken var kølet af i tide. Det optimale er nemlig, at køle vinen ordentligt ned, inden den åbnes, og du kan desuden forlænge køligheden ved at servere den i kolde glas.

Forskellige temperaturer til forskellige vintyper

Er du en ægte vinentusiast, og har du besluttet dig at anskaffe et vinkøleskab til at opbevare din vin i? Så behøver du heldigvis ikke at anskaffe to eller tre forskellige vinkøleskabe til både rødvin, hvidvin og rosé, for at få den rette temperatur til de forskellige typer vin.

I mange vinkøleskabe i dag, er der nemlig indbygget forskellige temperaturzoner, som du kan indstille efter behov. På den måde kan du tilpasse graderne på de øverste hylder til rødvin og de nederste til hvidvin og rosé, som skal have en lavere temperatur og dermed den bedste serveringstemperatur. Det kræver derfor heller ikke nødvendigvis meget ekstra plads, da du kan vælge en mindre model og fylde det op løbende, som det bliver tømt.

Thomas Poulsen

Mit navn er Thomas og arbejder til daglig som sommelier. Min viden om vine har jeg opnået gennem mit arbejde, min store passion for vine og min uddannelse. Hvis du har yderligere spørgsmål til artiklen, kan du altid kontakte mig, så gør jeg mit bedste for at hjælpe dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *