Hvad er tør hvidvin?

Vi sætter fokus på hvidvin, og hvordan man kan kalde en vin for tør.

Hvordan kan man beskrive en hvidvin som tør, når det rent faktisk er et vådt element, som vi drikker? For at forklare beskrivelsen af en tør hvidvin giver det bedst mening at tage fat i modsætningen af tørhed – nemlig sødme. Når vi taler om, at en vin er tør, så handler det ikke om, at du får en tør mund af at drikke den.

Det handler om, hvor sød vinen er. Mere specifikt omhandler det, hvor stort et sukkerindhold, der er i vinen. Det vil altså sige, at når vi taler om en tør hvidvin, så snakker vi faktisk om sødmeniveauet. Og det er noget helt andet end serveringstemperaturen for hvidvin.

Når en hvidvin beskrives som tør, så betyder det ikke, at den ikke kan være dejlig frugtig, blød og rund. En tør vin udtørrer ikke nødvendigvis ens mund. Ved vin der ’udtørrer munden’ er der i stedet snak om vinens tanniner – også kaldt garvesyre.

Læs med i denne guide og bliv mere rustet til at finde den rigtige vin i supermarkedet. Hvornår er en vin sød eller tør? Og hvad betyder det rent faktisk, når man kalder en vin sød eller tør? Og hvordan producerer man tør vin?

Hvordan produceres tør hvidvin?

En vin bliver til ved, at sukkeret i druen omdannes til alkohol ved gæring. Her vil det sukker, der er tilbage efter gæringen, være lig med restsukkeret. Mængden af restsukkeret afgør, om din vin er tør, halvtør, halvsød eller sød. Det vil altså sige, at hvis vinen er tør, så er der meget lidt restsukker tilbage efter gæringen.

De fleste vin produceres tørre, hvilket vil sige at de kun har et restsukkerniveau på omkring 2-3 gram per liter. Vin er dog de senere år blevet ekstremt populært blandt den yngre generation, hvor især pigerne foretrækker en sød hvidvin frem for drengenes grønne bajere.

Tendensen viser altså, at vi er begyndt at foretrække mere sødme i vinen, og det kan være helt op til 8-10 gram sukker per liter – både i rødvin og hvidvin.

Meget virker til, at vores smagsløg er begyndt at synes mindre om bitre og syrlige vin, og det er egentlig ærgerligt, da det netop er den bitre og syrlige smag, der afbalancerer sødmen i vinen og giver smagsoplevelsen en helt anden dimension.

 

Se Hvidvin
 

Og så kan man diskutere om den nye generations søde tand er godt eller dårligt, når det kommer til vin. Det kan både være godt og dårligt med søde vin. Den onde side er typisk, at mange af de kommercielle rød- og hvidvine desværre bliver manipuleret for at matche markedet – hvilket betyder, at de tilsætter koncentreret druemost til en vin der skulle være tør. Det er lidt det samme som at tilføje sødemidler til fødevare.

På den måde vil mange mene, at vinene mister deres særpræg og begynder at ligne hinanden mere og mere, ligegyldigt hvor i verden den fremstilles. Det er således, at når man får sødme i munden, så vil det ofte være sværere at smage andre nuancer. Sødmen har en form af bedøvende effekt på ens smagsløg.

Der findes også en tendens, der går imod sødmen. Mange kvalitetsvinhuse foretrækker nemlig, at deres vin bliver påvirket mindst muligt. De ønsker at afspejle områdets, vinmarkens og druens unikke karakteristika. Heldigt for de mange vinentusiaster, der går meget op i detaljerne. Nogle steder gøres det så ekstremt, at de bliver kaldt ”naturvin”.

Sødmen i vin er ikke udelukkende en fjende for vindrikkere. Ikke nok med at en sød hvidvin er blevet populær blandt både yngre og ældre kvinder, så skal vi også huske på, at når man skal kombinere mad og vin, så skal smagsoplevelsen gå op i ét.

Her vil det helt sikkert være godt med en sød vin ind i mellem. Især når det kommer til desserten, så kan berømte dessertvine give dig en kvalitetsoplevelse, som du sent vil glemme. Sødmen gør vin eftertragtet for mange, hvilket naturligvis kan være godt for salget.

Hvordan finder jeg ud af om en vin er tør eller sød?

Der er mange forbrugere, som har svært ved at kende forskel på de tørre og søde vin i supermarkedet. Nogle supermarkeder er begyndt at skilte med, hvor på sødmeskalaen vinen ligger, men det er langt fra alle flasker, de har kategoriseret for kunderne. Derfor er det ikke altid lige nemt at finde den perfekte vin til aftensmaden.

Og hvordan ved du så, om en vin er sød eller tør? Vinen vil være sød, hvis den indeholder mindst 45 gram restsukker per liter, mens den er halvsød, når den indeholder 12-45 gram per liter. Når en vin er halvtør vil den have et restsukkerniveau på 4-12 gram per liter, mens den helt tørre vin ligger på maksimalt 4 gram per liter.

Hvis indholdet af restsukkeret stod bag på alle flasker vin, så ville det jo ikke være svært at finde frem til vinens sødme eller tørhed. Men det gør det ikke. Hvert land som producerer vin har deres eget system, når det kommer til at udfylde vinetiketten – og det kan være svært at forstå, når landet også oplyser på deres eget sprog.

Men hvad gør man så?

Et godt råd kan rent faktisk være at tjekke vinens alkoholniveau i stedet for. En vin med tolv procent alkohol eller mindre har med stor sandsynlighed en større del druesukker, der ikke er blevet omdannet til alkohol.

Altså vil restsukkerniveauet typisk være ret højt i en vin med under tolv procent alkohol, og den vil derfor være sød. Har en vin derimod over de tolv procent, så vil den ofte være i den tørre ende.

 

Se Hvidvin
 

Det er i hvert fald en tommelfingerregel, som man kan tage med sig, men det er også vigtigt at understrege, at det ikke altid forholder sig sådan.

  • Tør: når vinen har maksimalt 4 g/liter restsukker. Oftest vil den være tør, hvis alkoholprocenten er over 12,5%.
  • Halvtør: når restsukkerniveauet i vinen er mellem 4-12 g/l.
  • Halvsød: når restsukkerniveauet i vinen er mellem 12-45 g/l.
  • Sød: når vinen har et restsukkerniveau under 4 g/l, eller har en meget lav alkoholprocent.

Se GieseenWine forklare forskellen på tør og sød hvidvin:

Thomas Poulsen

Mit navn er Thomas og arbejder til daglig som sommelier. Min viden om vine har jeg opnået gennem mit arbejde, min store passion for vine og min uddannelse. Hvis du har yderligere spørgsmål til artiklen, kan du altid kontakte mig, så gør jeg mit bedste for at hjælpe dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *