Vin til grillmaden – Vælg den rigtige vin til grillen

Grillsæsonen nærmer sig med hastige skridt, men hvilken vin skal du vælge til grillpølsen eller den grillede oksesteg?

Solen titter frem, og sommeren er endelig ved at være over os. Det er det mange har ventet på. Med sol og varme over os finder du gasgrillen frem. Grillsæsonen nærmer sig, og du er helt klar på at tænde op for gassen og grille aftensmaden, mens du soler dig.

Når aftensmaden er grillet og klar til servering, så er det tid til at finde den gode vin frem til maden. Sommervejret skal fejres med et godt glas, men hvilken vin passer til grillmaden? Hvordan får du mest ud af smagsnuancerne mellem maden og vinen?

Vi forsøger i denne artikel at gøre valget mere overskueligt ved at give dig de få grundregler, som du kan følge, når du skal vælge vin til grillmaden.

Vin til den krydrede grillmad

Du kender det sikkert godt. Nu skal du rigtig grille, og der skal bestemt ikke spares på smagen. Maden skal krydres godt, så den får en god blanding af krydret smag og grillsmag. Krydret grillmad kræver en rødvin, der er krydret, let sødmefuld og alkoholrig.

Årsagen er, at vinen du drikker til dit grillmåltid skal matche med intensiteten i maden. I dette tilfælde vil du altså være nødt til at finde en vin, der er nogenlunde ligeså krydret og intens, som maden du putter på grillen. Her kan en Zinfandel eller en syditaliensk Aglianico kraftigt anbefales.

Vin til den hjemmelavede grillburger

En af klassikkerne når grillsæsonen er over os, er den grillede burger. At grille den krydrede hakkebøf og bacon giver bare et helt nyt liv til den hjemmelavede burger. Du kan tydeligt smage forskellen på, om bøffen og baconen er grillet eller stegt på en pande.

Udover en bedre og mere intens smag fra grillen, så er grillburgeren naturligvis også et hit, fordi du selv kan bestemme, hvad du har lyst til at putte i burgeren.

En god hjemmelavet burger med salat, bacon, krydret hakkebøf, ristede løg og hjemmelavet burgerbolle. Ja, det lyder fantastisk, og det kan måske være svært at tro på, at det kan blive endnu bedre. Men det kan det godt.

Med den rette vin kan den hjemmelavede grillburger ikke blot være en klassisk og god ret, men nærmere et himmelsk måltid. Grillburgeren er typisk godt krydret, fedt og så har den typisk nogle syrlige elementer i form af syltede agurker eller syltede rødløg efter behag.

Derfor er det en krydret vin med masser af syre og tanniner, der skal rense munden efter en god snasket bid af burgeren. Igen vil en Zinfandel være et rigtig godt bud, mens en Shiraz også kunne spille godt sammen med en lækker grillburger.

Er du mere til rosévin, når du sidder i solen og spiser, så kan en medium tør rosévin godt egne sig til dette måltid. Du skal blot være opmærksom på, at den ikke skal være for sød.

Vin til fisken på grillen

Mange danskere overholder ikke altid den ugentlige fiskedag, og det er rent faktisk ærgerligt. Fisk smager fantastisk, det er sundt for vores kroppe og det er sindssygt nemt at tilberede.

Og nej, det er ikke kun egnet til at tilberedes i ovnen, dampes eller steges. Fisk er fantastisk at grille, så det skal du ikke tøve et sekund med at give et skud.

Til grillet fisk passer hvidvin og rosévin bedst. Om det skal være det ene eller det andet afhænger af kødtypen, og hvor krydret du har valgt at tilberede fisken.

De meget populære fisketyper såsom laks og tun er meget smagfulde, og det går rigtig godt sammen med en lækker, syrlig hvidvin.

Det kan blandt andet være en Chardonnay, en hvid Bourgogne eller den spanske Verdeio-hvidvin. Vil du hellere nyde et glas rosévin til din fisk, så er den friske Dolcetto fra Piemonte et fantastisk bud.

Hvis du derimod skal have en hvid fisk såsom torsk eller aborre, så kræver det en mere let hvidvin. Her vil du aldrig gå galt i byen med en lækker Sauvignon Blanc fra New Zealand eller en Pinot Grigio fra Italien.

Så lad være med at spring fiskedagen over, og smid laksen, tunen eller torsken på grillen, så du kan nyde en lækker smagsoplevelse, når du tager et godt glas hvidvin eller rosévin til måltidet.

Røde grillbøffer og rødvin

Humøret er i top, når grillsæsonen er over os. Den lokale slagter får hyppigere besøg, for det er ikke mindst sæson for de store, saftige og lækre grillbøffer. Oftest serveres slagterens udskæring med en let salat, grillede kartofler og en god sauce.

Et grillmåltid som kan få enhver op ad stolen af jubel. Men hvilken type vin fremmer den gode smagsoplevelse?

Vælger du at grille en lækker bøf fra slagteren, så kræver det en vin med masser af syre og tanniner. Årsagen til at den skal være syrlig, er fordi vinen skal rense din mund for fedtet fra kødet. Når du renser munden med en syrlig vin, så får dine smagsløg fornyet energi og bliver hurtigt klar til endnu en bid.

Når vi taler om vine med en god portion syre, så anbefaler vi typisk en lækker vin fra Piemonte. Det kan enten være en Barolo eller en Langhe Nebbiolo, der begge er et himmelsk match med slagterens røde bøffer.

Vin til den magre kylling

Som tidligere nævnt skal vinen passe til intensiteten i måltidet. Det vil sige, at hvis du griller kylling eller andet fjerkræ og lyst kød, så skal du finde en vin, der passer til et tilsvarende let og ikke så kraftfuldt måltid.

Du skal altså ud at lede efter en vintype, der er let og elegant, og som ikke har et særligt højt syre- og tanninindhold. Du kan med fordel søge mod en Pinot Nior fra Bourgogne, der gør din smagsoplevelse smooth.

En Pinot Noir er både let og elegant, og den smager ikke særlig intenst, hvilket gør den til et perfekt match til fuglen, som du griller.

Vin til oste og desserter fra grillen

Går du hele vejen med ost og dessert fra grillen, når du har set dit snit til at finde gasgrillen frem til terrassen? I så fald ville det være synd, hvis ikke du finder en særdeles god vin til den indbagte ost fra grillen.

Til oste og desserter skal vinen igen afstemme intensiteten i maden. Det vil sige, at den skal være tilsvarende sød som desserten, du serverer. Til indbagt ost kan vi anbefale en god Bourgogne, Rhöne eller en italiensk Barolo.

Hvis du derimod serverer søde desserter fra grillen, så er en sød dessertvin det mest sikre kort, du har på hånden. Det kan blandt andet være en sherry eller en portvin. Føler du, at det bliver for sød en omgang, så kan en sød, mousserende vin såsom Asti også godt nydes til en lækker, sød dessert.

Grill og vinsmagning

Kombiner grillaftenen med vinsmagning i selskab med vennerne eller familien. Nu når grillsæsonen skydes i gang, så skal den ikke bare udnyttes til at lave fantastiske og smagfulde måltider. Grillmaden skal ikke nydes uden fantastiske vine.

Det kan dog være svært at bestemme sig for vine til maden, da der jo er et hav af fremragende muligheder både når det kommer til rødvin, hvidvin, rosévin og dessertvin.

Kan du heller ikke bestemme dig for en enkelt vin, så kan du kombinere grillaftenen med en vinsmagning sammen med vennerne eller familien. Det giver jer ikke blot en god undskyldning for at smage en masse forskellige vin, men også for at smage forskellen på, hvordan de forskellige vintyper passer til grillretterne.

På den måde kan du forsøge dig frem og selv smage dig frem til, hvilken type vin du selv foretrækker til grillmaden fremover.

Thomas Poulsen

Mit navn er Thomas og arbejder til daglig som sommelier. Min viden om vine har jeg opnået gennem mit arbejde, min store passion for vine og min uddannelse. Hvis du har yderligere spørgsmål til artiklen, kan du altid kontakte mig, så gør jeg mit bedste for at hjælpe dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *