Vinens historie

De fleste af os ved, at vinens historie går langt tilbage, men hvor langt snakker vi præcist, og hvor begyndte det hele? Er du vild med vin, men har du ikke sat dig helt ind i, hvornår vinen egentligt trådte ind i historien og hvordan, så kan du læse med her. Vi tager et lille blik på, hvornår vinen blev en del af vores liv samt nogle historiske milepæle, hvor vi ved, at vinen spillede en stor rolle. 

Starten på det hele

Vinen har eksisteret i vores liv i over tusinder af år, og det er derfor umuligt at vide præcist, hvornår vinen blev en del af vores liv og hvordan. Historien fortæller os dog, at vinen især blomstrede op i området omkring Middelhavet, hvor vi derfor kan sige mere eller mindre dens oprindelige fødsel ser ud til at være.

Vi ved gennem kemiske undersøgelser, at vindyrkning fandt sted helt tilbage til for 5500 år siden. Da det er baseret på en persisk krukke, så er det dog mere et gæt end en klargøring.

Inde i bunden og på indersiden af denne krukke blev der fundet en plet, som påviser, at der har været lagret væske i krukken. Da pletten havde garvesyre og vinsyre i sig, så kommer antagelsen af, at der har været vin i den. Dertil blev der også fundet drikkebægre i nærheden af den.

Hvis man stadig ikke er overbevist, så gik nogle forskere tilbage og fandt frem til, at der blev dyrket druer på samme tid. Krukken er fra bronzealderen, så man kan derfor mere eller mindre sige, at vinen blomstrede op der. Det kan selvfølgelig ikke udelukkes, at den tidligere har eksisteret, men at vi mangler fund, der beviser det.

Fra Bronzealderen til Det Gamle Grækenland

Vinen var som bekendt kommet for at blive – tager man eksempelvis et kig på det gamle Grækenland i samme periode, så var vinen allerede godt etableret, og folket nød den regelmæssigt. Omkring den tid hvor Julius Cæsar var et velkendt navn, så var vinen også en stor del af kulturen.

Den var til stede under (og en stor del af) af fester samt offentlige spil som de ugelange Saturnalia-festivaler, hvor spil og vin var på menuen.

Vin i Tyskland

Følger vi vinen op igennem historien, så blev det under Karl den Stores vinavl i Tyskland, at vinen igen satte et stort tryk i historien, hvor han opsatte regler for vinifikation, gik efter de bedste druesorter og grundlagde det vi kender som begrænset privat udskænkning.

Dermed blev han for banebrydende for sin tid, og han kom samtidig til at spille en stor rolle for de kommende århundredrede i henhold til vinavl. 

Vinens guldalder

Tilbage i det 19. århundrede blev der skabt en officiel klassificering af vin fra Bordeaux, der gjorde den røde velkendte Bordeaux til den mest populære i klassen.

Samtidigt så skete der det, at i Bourgogne sørgede Den Franske Revolution for at destabilisere vinproduktionen, der på dette tidspunkt var i kirkens hænder. Det var dog kun for en kort stund, fordi i det 19. århundrede så kom produktionen på fode igen.

Det skete af flere grunde, men en af hovedårsagerne bag det var jernbanen fra Paris, der åbnede i 1851 – glæden varede dog kort, fordi da den kunne videreføres til Sydfrankrig, så fik de konkurrence fra Midi-Pyrénées, da deres vin både var stærkere og kraftigere.

Vinproduktionen var dog inde i en længere krise i forhold til kvaliteten og lande som Italien havde først en modernisering langt senere hen. Det resulterede blandt andet i, at man solgte vinen åben. Den velkendte korkprop som vi kender i dag, kom derfor først langt senere i spil.

Vin i dag

På grund af den vestlige verdens historiske udvikling, så man et fald i kvaliteten i vinproduktionen. Da produktionen var fikseret på at spare arbejdskraft, samt at arbejde så effektivt og hurtigt så muligt, så skete det på bekostingen af vinen, der faldt i kvaliteten. Kemikalier på marken ødelagde meget af smagen, og den blev tyndere og svagere.

Siden 1980 er verdens vinmarksareal faldet, og braklægning er set flere og flere steder. Europa er stadig den del af verden, der har flest vinmarker.

Thomas Poulsen

Mit navn er Thomas og arbejder til daglig som sommelier. Min viden om vine har jeg opnået gennem mit arbejde, min store passion for vine og min uddannelse. Hvis du har yderligere spørgsmål til artiklen, kan du altid kontakte mig, så gør jeg mit bedste for at hjælpe dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *