Vinsmagning – Vinsmagninger anmeldt af en sommelier

Har du tænkt på at tage til vinsmagning, så kan du få meget mere at vide omkring vinsmagninger ved at læse denne guide.

Vinsmagning er et arrangement, hvor du har mulighed for at smage på flere forskellige vine. Det kan enten være gratis eller kræve en billet. Har du først skaffet dig adgang til vinsmagningen, så kan du drikke ligeså meget vin, som du har lyst til. Ved størstedelen af de afholdte vinsmagninger er der mulighed for at købe de vinflasker med hjem, som du allerbedst kan lide.

Et vinsmagningsarrangement kan variere og findes i mange typer. En klassisk vinsmagning foregår typisk ved, at der er et kæmpe udvalg af vin fra forskellige importører og producenter. De står ved hver deres bod, og så kan du ellers gå rundt og smage løs. Du får kun en lille sjat i glasset, da formålet med vinsmagning netop er blot, er at smage på vinene.

En anden type af vinsmagning kan være med mad. Det er en mere intimt, og du oplever smagen af vinene på en anderledes måde. Inden du møder op, har du valgt flere flasker vin, som du skal smage. Vinene er ledsaget af en menu, så du på den måde oplever, hvordan vinen fungerer til de forskellige retter. Til denne type vinsmagning vil vinen oftest blive præsenteret af en vinkyndig før servering.

Jeg har samlet de bedste vinsmagninger, som du finder rundt i landet på denne tid og kan varmt anbefale dem alle.

Vinsmagning er sjovest i godt selskab

Disse arrangementer med vin er for alle, som naturligvis er gamle nok til at drikke alkohol. Det er selvfølgelig muligt at tage til vinsmagning alene, og det er der mange der gør, da de nyder at møde andre med samme interesse for vin, som dem selv. Men vinsmagning er altid hyggeligst i godt selskab, og hvis du vil sikre dig det gode selskab, så råder vi dig til at tage kæresten, venner eller familie med.

Hvad er vinsmagning?

Vinsmagning er kort sagt et arrangement, hvor man har mulighed for at smage på forskellige vine. Vinsmagninger findes både som gratis begivenheder og som events, der skal bestilles og købes billet til. Man kan deltage i en vinsmagning for hyggens skyld, eller fordi man leder efter en god vin at servere, for eksempel i anledning af en lækker middag.

Lige gyldigt hvorfor man er der, gælder det dog, at man har lov til at drikke så meget vin, man har lyst til og at man efter arrangementet typisk har mulighed for at købe nogle flasker af den eller de vine, man bedst syntes om. Der findes som udgangspunkt tre forskellige typer vinsmagning: klassisk vinsmagning, vinsmagning med mad eller vinsmagning som et besøg på en vingård.

Klassisk vinsmagning

Foregår typisk i et stort lokale eller en hal, hvor mange forskellige importører og/eller producenter står i boder. Dem har man mulighed for at besøge én efter én for at smage en lille sjat af alle de vine, man har lyst til.

Formålet med en klassisk vinsmagning er at smage på en masse forskellig vin, og derfor drikker man kun små mængder af hver vin – til gengæld får man lov til at smage meget forskelligt.

Vinsmagning med mad

Har til formål at give en oplevelse af, hvordan hver pågældende vin fungerer sammen med mad. Der er ofte udvalgt 4-10 vine på forhånd, som man smager på sammen med en passende menu. En vinsmagning af denne type er mere intim end en klassisk vinsmagning, og man vil få grundig baggrundsinformation om vinen fra den ekspert, der er til stede.

Maden bliver typisk valgt til det specifikke arrangement og du kan med fordel finde inspiration til gode madopskrifter på denne hjemmeside.

Vingårdsbesøg

Bliver tilbudt af rigtig mange vingårde, som er interesserede i at vise gæster rundt og give dem et eksklusivt indblik i deres vin og produktionen af den. Her bliver man typisk givet en rundvisning af både markerne, produktionshallerne og vinkælderen, hvorefter man afslutter turen med en vinsmagning af den vin, man netop har lært alt om.

Hvem arrangerer vinsmagninger?

Det kan være meget forskelligt, hvem der arrangerer vinsmagninger. Det kan være vinimportører eller vinproducenter. Men det kan også være restauranter eller vinforretninger. Vi har forsøgt at finde de bedste muligheder for dig, når det gælder vinsmagninger i Danmark. Nedenfor finder du nogle af de steder, som vi mener, tilbyder en god oplevelse.

Danmarks bedste sommelier og 6 små retter fra en Michelin kok

Det kan være en hel kunst at finde ud af, hvilken vin der passer perfekt til den mad, du serverer. Hvordan finder du rundt i aromaer og druesorter? Og hvordan ved du, om vinen skal være kraftig, frugtig eller sød?

Det lærer du blandt andet til vinsmagningen hos Cortsen Dining. Du lærer at sætte vin til maden og balancere forskellige smage og nuancer, så både vinen og maden fremstår bedst muligt. Vinmenuen sammensættes af Thomas Lysgaard, der er et af landets bedste sommelier.

Han har arbejdet hos mange af landets mest anerkendte restauranter og har vundet titlen ”Danmarksmester for Vintjenere” hele to gange. Maden laves af Mads Cortsen, der har skruet hænderne rigtigt på, når det kommer til madlavning. Før han gik solo med Cortsen Dining, var han i køkkenet hos de danske Michelin-restauranter Kokkeriet og Frederikshøj.

Det får du med i købet

Følgende er inkluderet i en vinsmagning hos Cortsen Dining, der ligger Raffinaderivej 20 i København S:

 • Tre timer med vin og showcooking
 • Grundregler for vin- og madsammensætning til hverdag og fest
 • Smagning af ni forskellige vine
 • Seks små retter i tre serveringer; forret, hovedret og dessert

Læs mere her
 

Vinsmagning hos den kongelige hofleverandør Kjær Sommerfeldt (Bedst til prisen)

Et af markedets ældste og mest erfarne vinsmagninger foregår hos Kjær Sommerfeldt. Vinsmagningerne kan opleves i København eller Århus. Kjær Sommerfeldt har eksisteret siden 1875, og de er kongelige hofleverandører.

De tilbyder vinsmagning af et hav af forskellige vine fra hele verden. Du kan for alvor udforske og lære at smage, dufte og vurdere vin til vinsmagningen hos Kjær Sommerfeldt.

Det får du med i købet

Følgende er inkluderet i en vinsmagning hos Kjær Sommerfeldt, der både kan bestilles i København og i Århus. Der afholdes vinsmagninger en til to gange om måneden i både København og Århus.

 • To timers vinsmagning
 • Smagning af 6-7 vine
 • Brød og vand mellem smagninger
 • Introduktion til at lære, dufte og vurdere vin

Læs mere her
 

Portugisisk vinsmagning hos Douro Wine Bar

Traditionerne løber langt tilbage i tid i Portugal, der er et gammelt vinland. Det er især portvinen, der har været kendt fra det gamle vinland, men de senere år har vinproduktionen i landet været gennem en gentænkning, så både rødvinen og hvidvinen næsten står side om side med portvinen.

Er du interesseret i at smage og opleve portugisiske vine, så er Douro Wine Bar en oplagt mulighed. De sætter vinen i fokus, og du får en følelse af at være landet i en lille, lokal vinbonde i Portugal, hvor de gode smage fra portugisiske vine og specialiteter giver dig en unik oplevelse.

Det får du med i købet

Følgende er inkluderet i en vinsmagning hos Douro Wine Bar, der kan bestilles i Aalborg:

 • To timers introduktion til portugisisk vin
 • Smag 10 forskellige vine, heriblandt rødvine, hvidvine og portvine
 • Introduktion til Portugal som vinland
 • Introduktion til forskellige vine
 • Diskussion af de forskellige vine

Læs mere her
 

Vinsmagning hos Smagførst

Det betyder intet, om vinen kommer fra Bourgogne eller Bulgarien. Sådan har de det på Smagførst, der ikke sætter fokus på navne og etiketter, men i stede på smagen. Du får mulighed for at smage vin fra både kendte vindistrikter, men også fra små, nye steder.

Der er ingen rød tråd mellem flaskestørrelser, farver, druer og oprindelsesstederne på vinene, men hele vinsmagningen har et gennemgående tema – nemlig den gode smag.

Smagførst har masser af erfaring, og de har siden 2009 formidlet deres viden på vinområdet til diverse virksomheder og private kunder. De nørder i detaljer i deres felt, så de er godt rustede til at give deres viden videre til dig.

Det får du med i købet

Følgende er inkluderet i en vinsmagning hos Smagførst, der kan bestilles i Århus:

 • Halvanden times vinsmagning
 • Smag 6-7 forskellige vine
 • Gode historier om vinene
 • Samtaler om vin
 • Fængselsmenu – brød og vand – til at rense smagsløgene

Læs mere her
 

Vinsmagning hos Vinbonden / Le Rait

Det grønne landskab strækker sig i horisonten. Terrænet er bakket, og vinplantagerne er til at se fra alle mulige vinkler og perspektiver. Det er i udkanten af den kendte vinregion Bordeaux. Her ligger Chateau Le Raït, hvor vinbonden Jon Capoul passer sine vinstokke, høster druerne og omformer den herlige vin, som han sender flaskevis af til Danmark.

På Chateau Le Raït producere Jon Capoul hans egne naturvine, hvilket vil sige, at han forsøger at lade naturen gå sin egen gang i så høj grad som muligt. Det gør vinene meget karakterfulde, og de tager udgangspunkt i vinene, som en bonde i Bordeaux selv foretrækker at drikke dem.

Det får du med i købet

Følgende er inkluderet i en vinsmagning hos Vinbonden, der kan bestilles i København:

 • To timers vinsmagning.
 • Introduktion til at lære, dufte og vurdere vin.
 • Smagning af seks vine.
 • Udgangspunkt i Le Raïts naturvine og økologiske vine.
 • Fortællinger fra livet som vinbonde.
 • Brød og vand.
 • Gode rabatter på dagen.

Læs mere her
 

Vinsmagning hos Fionia Vin

Fionia Vin tager dig med på en spændende rejse, hvor du møder vin fra alle verdens hjørner. Alt fra Sydafrikas støvede vinmarker til spændende og nye producenter langt derfra. Alle vinenes smage afspejler, hvor i verden de er produceret, og deres smage fortæller om klimaet, jordbunden, sorterne og landene.

Aftenens sommelier sørger for, at du selvom du oplever det store udland gennem vinene, så kommer du sikkert hjem igen.

Fionia Vin har kvalitetsvine og gode producenter, som deres drivkraft. Her vil det ikke være mærkeligt, hvis du støder på biodynamiske og økologiske vine, og udover høj kvalitet møder du også stor viden og engagement for vin hos Fionia Vin.

Det får du med i købet

Følgende er inkluderet i en vinsmagning hos Fionia Vin, der kan bestilles i Odense:

 • To timers vinsmagning
 • Smagning af 6-9 forskellige vine
 • Brød & vand
 • Sommerlier fortæller om dyrkning, producenter & vin

Læs mere her
 

Lær mere til en vinsmagning

Du kommer altså vidt omkring – fra Italien til Frankrig og hele vejen til Portugal. Du kommer sågar forbi Sydafrika og hjemstavnen i Danmark, hvis du tager til vinsmagning. Du lærer undervejs betydningen ved klimaet, geografien, dyrkningen og de forskellige druesorter, når det handler om den færdige vin, som du slurker om lidt.

Du får også mulighed for at smage et stort udvalg af vine, der kan hjælpe dig med at finde frem til den type vin, som du allerbedst kan lide. Samtidig finder du ud af, at der er flere parametre. Fyldighed, syre, bitterhed, duften og farven sættes i spil under smagningen, og du kan bruge parametrene senere, når du på egen hånd skal finde den perfekte vin til maden, når du får gæster.

En vinsmagning er din mulighed for at undgå at købe dårlig vin fremover.

Afhold din egen vinsmagning i hjemmet

Man har måske tendens til at synes, at vinsmagning hører hjemme hos en vinproducent på en flot vingård, men det passer slet ikke. Man kan sagtens holde sin helt egen, private vinsmagning derhjemme, hvis man har lyst. Det er utrolig let og kræver ikke meget mere end nogle gode vine. Du finder de perfekte vine til dit næste middagsselskab her.

Ønsker man at blive en rigtig vinkender, er der ingen bedre måde at gøre det på end at smage en masse vine. Man bliver nemlig kun rigtig klog på vin ved at smage på lidt af hvert og sammenligne sine oplevelser og observationer. Man behøver dog ikke at vente på, at det perfekte tilbud på vinsmagning dukker op, for man kan sagtens holde sin helt egen vinsmagning derhjemme.

Glas til vinsmagningen

En vinsmagning er simpelthen ikke fuldført, hvis man ikke drikker vinen af de rigtige glas. Tulipanformede er den rette vej at gå, så dem skal man have fundet frem eller skaffet sig nogle af, før man kan holde en rigtig vinsmagning.

Eksklusive glas som dem fra Riedel eller Zalto passer godt ind i en vinsmagning, men Spiegelau Authentis-serien har nogle mere budgetvenlige glas, som bestemt også er ideelle. Det er desuden en rigtig god idé at finde masser af glas frem, når det er tid til at holde vinsmagning; så kan man sætte en vin til side og vende tilbage til den.

Husk temperaturen på vinen

En vin bliver kun bedre af, at den bliver serveret ved den helt perfekte temperatur. Serveringstemperatur er bestemt ikke tilfældigt, og den afhænger helt af, hvilken vin, der er tale om. Som udgangspunkt skal man sørge for at servere rødvin ved 16-18 grader, men lette rødvine må godt være en smule koldere. Hvidvin er bedst ved 10-12 grader, og mousserende vine kræver 6-8 grader.

Hvor langt rækker en flaske vin til en vinsmagning?

Man bør typisk gå ud fra, at en flaske vin rækker til 8-10 glas. Til en vinsmagning bør man dog gå ud fra 8 glas, så der er nok vin i glassene til, at man kan smage vinen flere gange og over længere tid, for at man kan smage dens udvikling over tid.

Typer af vinsmagning i hjemmet

Når man holder vinsmagning i hjemmet, er det ikke altid nok at stille nogle gode flasker vin og de rette glas frem. Har man allerede en grundlæggende viden om vin, kan man med fordel vælge at gøre vinsmagningen til en hel oplevelse.

Der er flere typer af vinsmagning, man kan vælge mellem, og nogle af de klassiske valg er blindsmagning, semiblindsmagning eller blindsmagning som konkurrence. Disse tre muligheder er perfekte til vinsmagning i hjemmet, da de er nemme at arrangere og blot kræver, at deltagerne ved en smule om vin.

Blindsmagning

Besidder man en grundlæggende viden om vin, er det sjovt at afprøve sig med blindsmagning af vin. Så er man for alvor tvunget til at koncentrere sig om vinens smag, hvilket er yderst lærerigt og giver lejlighed til at smage de vine, man ellers ville vælge fra.

Ved blindsmagning lægger man ekstra godt mærke til vinens smag, og det er muligt, at man opdager nogle helt nye favoritvine eller endda får af- eller bekræftet eventuelle fordomme om enkelte vine. 

Semiblindt

Semiblindt er et godt valg, hvis man ikke har helt nok vinviden til at smage blindt. En semiblindsmagning foregår ved, at deltagerne på forhånd ved, hvilke vine, der bliver serveret, men ikke ved, hvilken rækkefølge, vinene bliver serveret i.

Så kan deltagerne prøve at matche den vin, de smager, med et af navnene på de vine, der er blevet opgivet. Man kan dog ikke kun deltage i en semiblindsmagning, hvis ens vinviden er begrænset – det er også sjovt at få selv den mest erfarne vinkender med på udfordringen, da det kan være overraskende nemt at blive snydt og falde i.

Blindsmagning som konkurrence

Besidder man en god portion vinviden og et godt konkurrence-gen, så er blindsmagning som konkurrence en rigtig underholdende udfordring. Blindsmagning som en konkurrence foregår ved, at deltagerne enten dyster mod hinanden individuelt eller deles i hold og dyster om at få flest rigtige gæt.

Deltagerne smager på en bestemt vin og bedes gætte ting som vinens land, område, årgang, primære druesort og producent. Når alle har gættet, afsløres vinen, og til sidst kåres vinderen af runden. Gentag dette nogle gange med flere forskellige vine for at gøre en sjov leg ud af det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *